Zo vier je ‘anders’: vegetarisch

/ © Kris Vlegels

Vroeger at iedereen wat de pot schafte, maar tegenwoordig houden verschillende gasten aan jouw feesttafel er een eigen dieet op na. Omdat het voor hen ook feest is, vertelt Weekend.be je graag hoe je je feestmenu aanpast, of waar je terecht kan wanneer je zelf door het bos de bomen niet meer ziet. Elke dag opnieuw een ‘ander’ feestelijk menu voor die ene vervelende schoonzoon.

Toen je tijdens het kerst- of eindejaarsfeest vorig jaar vroeg waarom je dochter nog steeds geen lief had, bedoelde je niet dat ze met een vegetariƫr moest afkomen. Helaas, de liefde tussen haar en haar principiƫle vriend is groot en aangezien er in jouw huis niemand met honger van tafel gaat: een snelcursus vegetarisch feestkoken.

Iets anders dan een veggieburger

Als je feestmenu bestaat uit rosbief, gratin dauphinois en prinsessenboontjes lijkt het een gemakkelijke oplossing het vlees te vervangen door een veggieburger. Iedereen blij: jij hebt met weinig moeite bewezen dat je een begripvolle schoonouder bent en het nog wat schuchtere lief is al lang blij dat hij niet gedwongen wordt om toch een stukje vlees ’te proeven’. Toch kan je beter, want heel uitdagend – laat staan feestelijk – kan je die droge groenteschijven uit de supermarkt niet echt noemen.

Misschien moet je eens overwegen je hele menu zo aan te passen dat je het vlees gemakkelijk achterwege kan laten. Als je bijvoorbeeld een winterse lasagne maakt, kan je gemakkelijk een tweede schaal voorbereiden zonder vlees. Ook een stoofpot is een prima alternatief: zet tijdens het koken gewoon twee potten op het vuur en vervang het vlees in de veggieversie door bijvoorbeeld linzen, gemarineerde tofu of extra groenten.

Iedereen veggie

Wil jij je door je schoonzoon laten inspireren om het vlees zelf ook eens links te laten liggen? Dankzij dit menu ben je verzekerd van een heerlijke vegetarische avond:

Aperitiefhap: Toast met gebakken girolles, eekhoorntjesbrood, pastinaak en truffel

Voorgerecht: Sojabonen met paddenstoelen en kastanjes

Hoofdgerecht: Koolrabi gevuld met pompoen en geitenkaas

Dessert: Aangezien er maar weinig desserts bestaan met vlees in, kan je dit helemaal zelf kiezen.

Tips & tricks

Dankzij deze drie gouden tips verlaat elke vegetariƫr uw feestdis met een voldaan gevoel:

  • Zorg voor een extra kom salade. Dat kan een simpele groene salade zijn met een originele dressing, maar je kan van die salade ook een op zichzelf staand gerecht maken, zoals hier. Ook je andere gasten zullen ongetwijfeld blij zijn met dit licht bijgerecht.
  • Noten, pitten en zaden zijn gemakkelijke smaakmakers voor veggies. Strooi ze naar believen over de salade en andere gangen.
  • Hou de avond gezellig: dwing de aanwezige vegetariĆ«r niet om een stukje vlees te proeven, gebruik niet ‘per ongeluk’ vleesbouillon in de soep (‘Haha, je hebt vlees gegeten!’) en ga niet in discussie over zijn keuze.

Adresjes

Wie zich niet zo zelfzeker voelt in de vegetarische keuken, kan altijd beroep doen op een hulplijn. Schuif het werk in de handen van een ervaren kok en ga simpelweg op restaurant of haal je menu af!

Verfijnd: In groenterestaurant Hofke van Bazel (*) eet ook een vleesliefhebber met plezier mee met het vegetarische menu. Elk menu heeft zijn vegetarische variant.

Verborgen parel: Onze hoofdstad herbergt Dolma, een warm eethuis in Tibetaanse stijl. Je kan er jezelf niet alleen een indigestie eten aan het Ơ volontƩ buffet, maar ook inkopen doen in het aanpalend biowinkeltje. Handig om die geplunderde voorraadkast aan te vullen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content