Week van de Friet start op 1 december

© Thinkstock

Van 1 tot 7 december worden de frieten van de frituur in de schijnwerpers geplaatst, een jaarlijks initiatief van VLAM.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt onze nationale trots niet één maar zeven dagen lang gevierd. Dit jaar start de Week van de Friet op maandag 1 december.

Onder het motto ‘Iedereen verdient een frietje van de frituur’ zetten alle Vlaamse frituristen hun gouden staafjes in de kijker. Uitkijken dus of er in het frietkraam om de hoek speciale aanbiedingen mee gemoeid zijn.

Via weekvandefriet.be kan je ook een vriend, collega of familielid opgeven die een pak frieten verdient maar er door omstandigheden geen kan eten. Een onschuldige hand maakt achteraf drie mensen gelukkig met een vers pakje van de frituur

Dat de friet en het fritkot sinds jaar en dag ingeburgerd is bij de Vlaming, blijkt nog maar eens uit een recent onderzoek. Op een willekeurige dag eet 13 % van de 15- tot 65-jarigen frieten. 93 % van de Vlamingen heeft minstens één keer per maand frieten op zijn bord en 46% gaat minstens één keer per maand naar de frituur. Geen wonder dat de frietkotcultuur begin dit jaar werd toegevoegd aan de Vlaamse lijst voor immaterieel cultureel erfgoed.

De Week van de Friet is een gezamenlijk initiatief van VLAM en de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven. De campagne werd in 2000 voor het eerst georganiseerd om het frietverbruik te onderhouden en stimuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content