Mag ik nog op restaurant of café?

Nee. Op vrijdag 13 maart moeten alle cafés en restaurants om middernacht de deuren sluiten, en dat tot en met 3 april.

Wat als ik al een reservatie had?

Die vervalt vanzelfsprekend. De betere zaak zal contact met je opnemen om je boeking te herbekijken. Breng hier wel wat begrip op voor de uitzonderlijke situatie en wees geduldig: dit is voor heel wat zaken een erg chaotische periode.

Ik had nog een Bongo-bon, maar die vervalt in de komende periode. Wat nu?

Uiteraard had je jezelf voorgenomen om die gekregen cadeaubon snel in te ruilen, maar uiteraard is dat er niet van gekomen. Zit je nu met een bon die tegen de vervaldatum aanloopt? Neem dan contact op met de klantendienst, die ook werkt op zaterdag. Bongo belooft alvast flexibiliteit, gaande van een verlenging van de bon tot een omruiling.

Ook wanneer je al een reservatie zou hebben gemaakt met een Bongo-bon die in de komende weken gepland stond, doe je er goed aan contact op te nemen. Zo kan er samen naar een alternatief gezocht worden, iets wat het bedrijf omschrijft als een evidentie. Er wordt wel gevraagd om geduld te hebben, want het zou kunnen dat de diensten behoorlijk wat oproepen te verwerken krijgen.

Wat valt onder de definitie 'restaurant'? Kan ik nog naar mijn frituur?

Een restaurant is een plek waar mensen zich verzamelen om te eten. Het is die verzameling van veel verschillende mensen die de komende tijd vermeden moet worden. Daardoor blijven thuisbezorging en afhaling wel toegelaten. Heel wat restaurants zullen daar de komende weken wellicht op inspelen om zichzelf van een inkomen te voorzien, zelfs als ze dat voordien nog niet deden. Houd je favoriete adressen dus zeker in de gaten, of volg de speciaal ontwikkelde website van Gault&Millau, waarop restaurants met leveringsopties gebundeld worden. Houd er wel rekening mee dat het wel eens druk zou kunnen worden bij de bezorgdiensten.

Dat afhalen toegelaten is, betekent dat zaken als frituren gewoon open blijven. Zo zegt Bernard Lefèvre van de frituristenbond: 'De overheid geeft geen richtlijnen mee over het aantal klanten dat tegelijk mag aanschuiven in de frituur. Wij raden onze leden en klanten wel aan om hun gezond verstand te gebruiken en dus om niet met te veel mensen in een kleine ruimte te wachten.' Er zijn ook al frituren die werken met een online bestelsysteem. Lefèvre zegt dat zoiets 'de ideale combinatie' is, maar wil zich er tegelijk niet op toespitsen. (TVB)

Hotels blijven open. Kan ik daar ontbijten?

Hotels blijven inderdaad open, maar hun restaurants moeten gesloten blijven. Ook voor het ontbijt geldt het verbod. Horeca Vlaanderen heeft wel al weet van hoteliers die een creatieve invulling geven aan het ontbijt. Zo zullen de klanten van een bepaald hotel morgen om de beurt naar beneden kunnen om hun bord te vullen aan het buffet, waarna ze het op hun kamer zullen mogen opeten. Andere hotels zullen dan weer meer inzetten op room service.

Als je op dit moment in een hotel verblijft, bel je best even naar de receptie om te horen hoe het daar wordt aangepakt. Wie niet in een hotel verblijft, maar wel fan is van de ontbijtmogelijkheden van een bepaalde zaak, zal nu toch even een andere oplossing moeten zoeken. Lekkere koffiekoeken en pistolets gaan halen bij de bakker, bijvoorbeeld? Die blijft immers wel gewoon open.

Moet ik mijn voorraden aanvullen?

Nee. Winkels blijven, zelfs nu er extra maatregelen zijn aangekondigd om klanten zoveel mogelijk te spreiden, gewoon open (ook in het weekend) en vullen hun rekken continu aan. Als je al lege rekken tegenkwam, komt dat vooral doordat mensen uit paniek massaal beginnen inslaan en het winkelpersoneel te weinig tijd heeft om de rekken aan te vullen. Alle supermarkten benadrukken dat er genoeg in stock is voor een continue bevoorrading.

Aan mensen in een risicogroep (ouderen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen) wordt wel aangeraden hun inkopen te doen op een moment dat het meestal rustig is in de winkel, zodat het contact met andere mensen beperkt blijft.

Kan ik terecht in mijn bakkerij of slagerij?

Slagers, bakkers en traiteurs vallen onder de noemer 'essentiële voedingswinkels'. Daarom mogen ze, net als supermarkten, gewoon open blijven, ook in het weekend. Onduidelijker is wat er zal gebeuren met speciaalzaken, zoals chocolatiers.

Er is enkel verkoop aan de toog toegestaan. Bakkers die ook een verbruikszaal hebben, moeten die dus sluiten. Ook bakkers met een broodronde, mogen die gewoon blijven doen. Er wordt aangeraden zoveel mogelijk contactloos te betalen. Bewaar voldoende afstand tijdens het aanschuiven.

Wat moet ik de komende tijd eten?

Dat hangt ervan af wat jij graag eet. Met andere woorden: alles kan. Er zijn geen noodrantsoenen en je hebt geen speciale receptenkit nodig om deze periode te overleven. Als je door omstandigheden liever niet naar de winkel gaat, kan je misschien hulp vragen van vrienden, familie of zelfs je buren. Via dit initiatief kan je je hulp aanbieden aan mensen in quarantaine als je zelf gezond bent.

Sommige producten in mijn voorraadkast zijn vervallen, volgens de houdbaarheidsdatum. Nog eten of niet?

Een zak pasta of een blik tomaten gevonden waarvan de vermelde houdbaarheidsdatum je spontaan nostalgisch maakt? Wacht even voor je het weggooit! Want het zou kunnen dat je nog perfect eetbaar voedsel in handen hebt. De houdbaarheidsdatum op lang houdbare voeding, aangeduid met Ten Minste Houdbaar Tot (T.H.T.), is enkel een richtdatum. Zie de vermelde datum als een garantie van de fabrikant dat zijn product op die dag nog in topconditie is. Het kan dat de kwaliteit erna wat achteruit gaat, maar dat hoeft niet te betekenen dat je een voedselvergiftiging oploopt wanneer je er toch van eet. Chips kunnen bijvoorbeeld iets minder krokant worden na het verstrijken van hun houdbaarheidsdatum en rijst kan iets muffer gaan smaken, maar ziek word je er niet van. Wees wel altijd kritisch en gebruik je zintuigen. Je ruikt en proeft het heus wel wanneer melk niet meer goed is. Als een blik gezwollen is, mag je het zonder openen weggooien, want dan is de inhoud niet meer geschikt voor consumptie.

Let op: dit geldt enkel voor lang houdbare producten. De houdbaarheidsdatum van verse voeding zoals vlees, vis of klaargemaakte maaltijden wordt aangeduid met een TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Die dient wél strikt te worden opgevolgd.

Mag ik alles uit mijn vriezer nog eten?

Wil je je voorraadje uit de diepvriezer opeten? Dat kan zeker. Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. De voedingswaren in je diepvriezer moeten bewaard zijn bij een temperatuur van minimaal -18°. Denk ook goed na of je de voedingsmiddelen niet ontdooid en terug ingevroren hebt, want dat vergroot de microbiologische risico's en heeft bovendien een invloed op de kwaliteit van het product. De enzymen kunnen de vetten beginnen afbreken bij een temperatuurstijging, waardoor het ook niet meer lekker zal zijn. Let ook op bij het ontdooien van de levensmiddelen. Doe dat bij voorkeur in de koelkast of de microgolfoven, maar niet bij kamertemperatuur. Handig om weten is dat je groenten gemakkelijk tot een jaar kunt bewaren in de vriezer, melk tot zes maanden, kip en rundsvlees zes tot negen maanden en maaltijdresten ongeveer drie maanden.

Echt bederven zal voedsel in de diepvriezer niet snel doen (mits goede invriestechniek), dus qua veiligheid zit je wel snor als het er na het ontdooien nog goed uitziet, niet stinkt, niet is gaan lekken en lekker smaakt. Toch iets bedorven? Dat kan het gevolg zijn de ijskristallen die ontstaan bij het bevriezen en prikken in de voedingswaren, waardoor de enzymen van buitenaf in de cellen kunnen komen. Het gevolg is dat de vitamines verloren gaan, de eiwitten van vorm veranderen en de smaak achteruit gaat. (LP)

Bronnen: FOD Volksgezondheid, 'Over eten en koken' van Harold McGee, Voedingscentrum.nl

Lees ook:Veilig invriezen en ontdooien

Kan eten besmet zijn en mij zo ziek maken?

Aangezien virussen een tijdje kunnen overleven op harde oppervlakken, kan het inderdaad dat het ook terechtkomt op eten en daar even actief blijft. Maar het is niet zo dat je ziek zal worden wanneer je een besmette appel eet. Dat zit zo: het coronavirus is enkel besmettelijk wanneer het terechtkomt in je slijmvliezen of luchtwegen. Wanneer je een besmette appel eet en het virus dus in je spijsverteringsstelsel terechtkomt, is er niet noodzakelijk meteen een probleem. Dat kan het echter wel worden wanneer je die appel vastneemt en erna met ongewassen handen in je ogen wrijft. De gouden regels blijven dus: regelmatig je handen wassen en je gezicht niet aanraken.

Ik vraag me af of we onze zelfgemaakte gerechten aan onze grootouders mogen doorgeven. Hoe betrouwbaar is dit?

Jouw grootouders mogen van geluk spreken met zo'n zorgzaam kleinkind. Die maaltijden zijn namelijk een goed idee! Op die manier vermijd je dat ze zelf naar de winkel moeten en daar moeten gaan aanschuiven. Je kan enkel besmet worden wanneer het virus in je slijmvliezen of luchtwegen terechtkomt, niet wanneer het in je spijsverteringsstelsel belandt. Daarbij is het virus niet bestand tegen hitte. Om extra gerust te zijn, bak je vlees dus best door en verhit je alles goed. In de maaltijd op zich zit dus weinig risico op besmetting.

Wél belangrijk is het om nog meer aandacht dan anders te hebben voor een goede hygiëne. Was dus zeker (extra) goed je handen voor je begint met koken en wanneer je het bakje vult dat je aan je grootouders zal afgeven. Op harde oppervlakten kan het virus namelijk wel een tijdje overleven. Ook bij het afgeven houd je best in je achterhoofd dat het bijzondere tijden zijn. Zelfs wanneer jij op dit moment gezond lijkt, zou het kunnen dat je besmettelijk bent. Het veiligste - niet het gezelligste, helaas - is om aan te bellen, het bakje voor de deur te zetten, minstens een meter achteruit te stappen en vanop die afstand je grootouders op het hart te drukken dat ze hun handen wassen na ontvangst. Blijf wel wachten tot ze de deur openen en pols of ze oké zijn.

Nog een laatste advies: hoe goed je het ook bedoelt, blijf weg van bij je grootouders wanneer je ziek of verkouden bent. In dat geval kan je hen ook een plezier doen door een restaurantmaaltijd te laten bezorgen bij hen thuis, want zij kunnen niet altijd even goed werken met computers en smartphones.

Mag ik mijn herbruikbare beker nog aanbieden wanneer ik om afhaalkoffie ga?

Ja. Hoewel sommige zaken hem misschien weigeren, is het gebruiken van een herbruikbare beker op zich onschuldig. Wel is het belangrijk dat je, zoals standaard in deze periode, een goede handhygiëne volgt en tijdens het aanschuiven voldoende afstand bewaart.

Kan ik mijn kind nog borstvoeding geven?

Ja. Het coronavirus wordt niet overgedragen via moedermelk. Meer zelfs: moedermelk bevat antistoffen tegen ziektes waaraan de moeder wordt blootgesteld, dus het kan extra bescherming bieden aan het kind. Kind & Gezin moedigt aan om zoveel mogelijk te blijven geven, ook bij ziekte. Er wordt wel aangeraden om een goede hygiëne te bewaren, zeker voor wie afkolft.

Nog vragen over eten in tijden van het coronavirus? Stel ze en wij gaan voor jou op zoek naar antwoorden.

Nee. Op vrijdag 13 maart moeten alle cafés en restaurants om middernacht de deuren sluiten, en dat tot en met 3 april. Die vervalt vanzelfsprekend. De betere zaak zal contact met je opnemen om je boeking te herbekijken. Breng hier wel wat begrip op voor de uitzonderlijke situatie en wees geduldig: dit is voor heel wat zaken een erg chaotische periode. Uiteraard had je jezelf voorgenomen om die gekregen cadeaubon snel in te ruilen, maar uiteraard is dat er niet van gekomen. Zit je nu met een bon die tegen de vervaldatum aanloopt? Neem dan contact op met de klantendienst, die ook werkt op zaterdag. Bongo belooft alvast flexibiliteit, gaande van een verlenging van de bon tot een omruiling. Ook wanneer je al een reservatie zou hebben gemaakt met een Bongo-bon die in de komende weken gepland stond, doe je er goed aan contact op te nemen. Zo kan er samen naar een alternatief gezocht worden, iets wat het bedrijf omschrijft als een evidentie. Er wordt wel gevraagd om geduld te hebben, want het zou kunnen dat de diensten behoorlijk wat oproepen te verwerken krijgen. Een restaurant is een plek waar mensen zich verzamelen om te eten. Het is die verzameling van veel verschillende mensen die de komende tijd vermeden moet worden. Daardoor blijven thuisbezorging en afhaling wel toegelaten. Heel wat restaurants zullen daar de komende weken wellicht op inspelen om zichzelf van een inkomen te voorzien, zelfs als ze dat voordien nog niet deden. Houd je favoriete adressen dus zeker in de gaten, of volg de speciaal ontwikkelde website van Gault&Millau, waarop restaurants met leveringsopties gebundeld worden. Houd er wel rekening mee dat het wel eens druk zou kunnen worden bij de bezorgdiensten. Dat afhalen toegelaten is, betekent dat zaken als frituren gewoon open blijven. Zo zegt Bernard Lefèvre van de frituristenbond: 'De overheid geeft geen richtlijnen mee over het aantal klanten dat tegelijk mag aanschuiven in de frituur. Wij raden onze leden en klanten wel aan om hun gezond verstand te gebruiken en dus om niet met te veel mensen in een kleine ruimte te wachten.' Er zijn ook al frituren die werken met een online bestelsysteem. Lefèvre zegt dat zoiets 'de ideale combinatie' is, maar wil zich er tegelijk niet op toespitsen. (TVB)Hotels blijven inderdaad open, maar hun restaurants moeten gesloten blijven. Ook voor het ontbijt geldt het verbod. Horeca Vlaanderen heeft wel al weet van hoteliers die een creatieve invulling geven aan het ontbijt. Zo zullen de klanten van een bepaald hotel morgen om de beurt naar beneden kunnen om hun bord te vullen aan het buffet, waarna ze het op hun kamer zullen mogen opeten. Andere hotels zullen dan weer meer inzetten op room service. Als je op dit moment in een hotel verblijft, bel je best even naar de receptie om te horen hoe het daar wordt aangepakt. Wie niet in een hotel verblijft, maar wel fan is van de ontbijtmogelijkheden van een bepaalde zaak, zal nu toch even een andere oplossing moeten zoeken. Lekkere koffiekoeken en pistolets gaan halen bij de bakker, bijvoorbeeld? Die blijft immers wel gewoon open.Nee. Winkels blijven, zelfs nu er extra maatregelen zijn aangekondigd om klanten zoveel mogelijk te spreiden, gewoon open (ook in het weekend) en vullen hun rekken continu aan. Als je al lege rekken tegenkwam, komt dat vooral doordat mensen uit paniek massaal beginnen inslaan en het winkelpersoneel te weinig tijd heeft om de rekken aan te vullen. Alle supermarkten benadrukken dat er genoeg in stock is voor een continue bevoorrading. Aan mensen in een risicogroep (ouderen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen) wordt wel aangeraden hun inkopen te doen op een moment dat het meestal rustig is in de winkel, zodat het contact met andere mensen beperkt blijft. Slagers, bakkers en traiteurs vallen onder de noemer 'essentiële voedingswinkels'. Daarom mogen ze, net als supermarkten, gewoon open blijven, ook in het weekend. Onduidelijker is wat er zal gebeuren met speciaalzaken, zoals chocolatiers. Er is enkel verkoop aan de toog toegestaan. Bakkers die ook een verbruikszaal hebben, moeten die dus sluiten. Ook bakkers met een broodronde, mogen die gewoon blijven doen. Er wordt aangeraden zoveel mogelijk contactloos te betalen. Bewaar voldoende afstand tijdens het aanschuiven. Dat hangt ervan af wat jij graag eet. Met andere woorden: alles kan. Er zijn geen noodrantsoenen en je hebt geen speciale receptenkit nodig om deze periode te overleven. Als je door omstandigheden liever niet naar de winkel gaat, kan je misschien hulp vragen van vrienden, familie of zelfs je buren. Via dit initiatief kan je je hulp aanbieden aan mensen in quarantaine als je zelf gezond bent. Een zak pasta of een blik tomaten gevonden waarvan de vermelde houdbaarheidsdatum je spontaan nostalgisch maakt? Wacht even voor je het weggooit! Want het zou kunnen dat je nog perfect eetbaar voedsel in handen hebt. De houdbaarheidsdatum op lang houdbare voeding, aangeduid met Ten Minste Houdbaar Tot (T.H.T.), is enkel een richtdatum. Zie de vermelde datum als een garantie van de fabrikant dat zijn product op die dag nog in topconditie is. Het kan dat de kwaliteit erna wat achteruit gaat, maar dat hoeft niet te betekenen dat je een voedselvergiftiging oploopt wanneer je er toch van eet. Chips kunnen bijvoorbeeld iets minder krokant worden na het verstrijken van hun houdbaarheidsdatum en rijst kan iets muffer gaan smaken, maar ziek word je er niet van. Wees wel altijd kritisch en gebruik je zintuigen. Je ruikt en proeft het heus wel wanneer melk niet meer goed is. Als een blik gezwollen is, mag je het zonder openen weggooien, want dan is de inhoud niet meer geschikt voor consumptie. Let op: dit geldt enkel voor lang houdbare producten. De houdbaarheidsdatum van verse voeding zoals vlees, vis of klaargemaakte maaltijden wordt aangeduid met een TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Die dient wél strikt te worden opgevolgd. Wil je je voorraadje uit de diepvriezer opeten? Dat kan zeker. Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. De voedingswaren in je diepvriezer moeten bewaard zijn bij een temperatuur van minimaal -18°. Denk ook goed na of je de voedingsmiddelen niet ontdooid en terug ingevroren hebt, want dat vergroot de microbiologische risico's en heeft bovendien een invloed op de kwaliteit van het product. De enzymen kunnen de vetten beginnen afbreken bij een temperatuurstijging, waardoor het ook niet meer lekker zal zijn. Let ook op bij het ontdooien van de levensmiddelen. Doe dat bij voorkeur in de koelkast of de microgolfoven, maar niet bij kamertemperatuur. Handig om weten is dat je groenten gemakkelijk tot een jaar kunt bewaren in de vriezer, melk tot zes maanden, kip en rundsvlees zes tot negen maanden en maaltijdresten ongeveer drie maanden.Echt bederven zal voedsel in de diepvriezer niet snel doen (mits goede invriestechniek), dus qua veiligheid zit je wel snor als het er na het ontdooien nog goed uitziet, niet stinkt, niet is gaan lekken en lekker smaakt. Toch iets bedorven? Dat kan het gevolg zijn de ijskristallen die ontstaan bij het bevriezen en prikken in de voedingswaren, waardoor de enzymen van buitenaf in de cellen kunnen komen. Het gevolg is dat de vitamines verloren gaan, de eiwitten van vorm veranderen en de smaak achteruit gaat. (LP)Bronnen: FOD Volksgezondheid, 'Over eten en koken' van Harold McGee, Voedingscentrum.nlLees ook:Veilig invriezen en ontdooienAangezien virussen een tijdje kunnen overleven op harde oppervlakken, kan het inderdaad dat het ook terechtkomt op eten en daar even actief blijft. Maar het is niet zo dat je ziek zal worden wanneer je een besmette appel eet. Dat zit zo: het coronavirus is enkel besmettelijk wanneer het terechtkomt in je slijmvliezen of luchtwegen. Wanneer je een besmette appel eet en het virus dus in je spijsverteringsstelsel terechtkomt, is er niet noodzakelijk meteen een probleem. Dat kan het echter wel worden wanneer je die appel vastneemt en erna met ongewassen handen in je ogen wrijft. De gouden regels blijven dus: regelmatig je handen wassen en je gezicht niet aanraken.Jouw grootouders mogen van geluk spreken met zo'n zorgzaam kleinkind. Die maaltijden zijn namelijk een goed idee! Op die manier vermijd je dat ze zelf naar de winkel moeten en daar moeten gaan aanschuiven. Je kan enkel besmet worden wanneer het virus in je slijmvliezen of luchtwegen terechtkomt, niet wanneer het in je spijsverteringsstelsel belandt. Daarbij is het virus niet bestand tegen hitte. Om extra gerust te zijn, bak je vlees dus best door en verhit je alles goed. In de maaltijd op zich zit dus weinig risico op besmetting.Wél belangrijk is het om nog meer aandacht dan anders te hebben voor een goede hygiëne. Was dus zeker (extra) goed je handen voor je begint met koken en wanneer je het bakje vult dat je aan je grootouders zal afgeven. Op harde oppervlakten kan het virus namelijk wel een tijdje overleven. Ook bij het afgeven houd je best in je achterhoofd dat het bijzondere tijden zijn. Zelfs wanneer jij op dit moment gezond lijkt, zou het kunnen dat je besmettelijk bent. Het veiligste - niet het gezelligste, helaas - is om aan te bellen, het bakje voor de deur te zetten, minstens een meter achteruit te stappen en vanop die afstand je grootouders op het hart te drukken dat ze hun handen wassen na ontvangst. Blijf wel wachten tot ze de deur openen en pols of ze oké zijn. Nog een laatste advies: hoe goed je het ook bedoelt, blijf weg van bij je grootouders wanneer je ziek of verkouden bent. In dat geval kan je hen ook een plezier doen door een restaurantmaaltijd te laten bezorgen bij hen thuis, want zij kunnen niet altijd even goed werken met computers en smartphones. Ja. Hoewel sommige zaken hem misschien weigeren, is het gebruiken van een herbruikbare beker op zich onschuldig. Wel is het belangrijk dat je, zoals standaard in deze periode, een goede handhygiëne volgt en tijdens het aanschuiven voldoende afstand bewaart. Ja. Het coronavirus wordt niet overgedragen via moedermelk. Meer zelfs: moedermelk bevat antistoffen tegen ziektes waaraan de moeder wordt blootgesteld, dus het kan extra bescherming bieden aan het kind. Kind & Gezin moedigt aan om zoveel mogelijk te blijven geven, ook bij ziekte. Er wordt wel aangeraden om een goede hygiëne te bewaren, zeker voor wie afkolft.