Van de grootte van je pan tot de sterkte van het vuur: 6 tips voor wie beter wil bakken

© Unsplash

De juiste uitrusting is al heel wat, maar de juiste methode is ook belangrijk voor wie goed wil bakken. Vaak zien we enkele logische dingen over het hoofd of vergeten we dingen als we in het heetst van de strijd achter het fornuis staan. Voor deze en andere momenten enkele nuttige tips.

1. Grootte

No pun intended: de grootte doet er echt toe. Schat op voorhand in wat je gaat bereiden in verhouding tot de pan die je wilt gebruiken. Twee stronken witlof in een grote bakpan of een gigantische steak in een klein eierpannetje: beide zijn een slecht idee. In het eerste geval wordt een groot deel van de pan niet benut, wat zal resulteren in verbrande vetstof, rookontwikkeling en veel verloren warmte. Andersom zal het stuk vlees in een te klein pannetje moeilijk egaal bakken, wat dan weer leidt tot oneven gaarheid en klachten aan tafel.

2. Type pan

De keuze voor een specifieke pan, grootte-type-materiaal, is ook niet onbelangrijk. Een geribbelde grillpan dient alleen daarvoor: groenten, brood of vlees op die hete ribbels aankleuren om vervolgens in een andere pan of schotel verder te garen in de oven. Een ander voorbeeld is de wokpan. Die werkt eigenlijk alleen op een groot open vuur en voor roerbakken of frituren.

3. Warmte

Of je nu op inductie, gas of open vuur kookt, aandacht voor de warmte onder je pan is nauwelijks te onderschatten. Een gietijzeren pan zal tijd vragen om op te warmen, maar die warmte vervolgens langer bijhouden, terwijl een aluminium exemplaar snel warm is, maar ook snel afkoelt. Daarnaast moet je ook beseffen wat je wilt gaan doen. Als je wilt bakken of aankleuren, mag er flink wat hitte in de pan zitten, wat bij aanstoven of sauteren veel minder nodig is. Zorg dus ook dat je je warmtebron leert kennen. Een vlam of vuur is nog op het zicht te beoordelen, maar de nummertjes bij inductie of elektrisch vuur zeggen bijzonder weinig.

4. Deksel

Als je een deksel op een pan legt, zal dat direct effect hebben op de actie in de pan. Dampen kunnen niet meer weg en zullen ervoor zorgen dat de inhoud deels zal stomen in plaats van bakken of braden.

5. Baktijd

Geduld is een mooie deugd. Veel mensen beginnen seconden na het begin van een bakproces al te roeren, steken of duwen in de inhoud van een pan. Dat is slechts zelden nodig: laat je eitje, de kippenborst, de aardappelen, enzovoort even de tijd nemen om een korst te vormen. Je zult zien dat ze automatisch loskomen van de ­bodem van de pan.

6. Koop slim

Minder is meer. Investeer in twee of drie degelijke pannen die qua formaat en materiaal het best voldoen aan jouw noden. Een half­hoge koekenpan uit gietijzer en daarnaast een grotere sauteuse of braadpan met steel zullen verbazingwekkend veel recepten en gerechten kunnen verwerken voor het gemiddelde gezin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content