Italiaanse keuken met een ziel

© Michel Vaerewijck

In La Tavola Italiana (Antwerpen) eet je puur Italiaans zonder franje.

Het was door een gelukkig toeval dat wij belandden in La Tavola Italiana op het Antwerpse Eilandje. Wij wilden gaan eten in restaurant Au Vieux Port maar er was geen tafeltje vrij. Dus gingen wij in de buurt op zoek naar een vervanger en omdat het gezellig druk was in La Tavola, omdat de geafficheerde spijskaart vertrouwen inboezemde en omdat er bovendien parking in de directe omgeving was, gingen wij er binnen. We werden er met zuiderse warmte onthaald door de eigenares.

Flora Ciarlariello is een vrouw met brio en haar innemende lach vertelt dat zij haar werk met plezier doet. Aan haar tafels komt een gemengd publiek: jong en oud, arm en rijk voelen zich thuis in deze onvervalste trattoria. Je hoort er Italiaans, Vlaams en Amerikaans.

De open keuken is afgescheiden van het eetgedeelte door een koelvitrine die gevuld is met zuiderse producten, zoals artisjokken en platte peterselie, pikante raketsla en kleine tomaten uit Napels. De ingrediënten vertellen dat er in La Tavola Italiana met vers wordt gekookt! Francesco D’Ambrosio heeft de leiding over de keuken en beschouwt het als een eer om deegwaren als tagliatelle, tagliolini en ravioli zelf te maken.

Specialiteiten op de spijskaart, die hier Il Teatro della Cucina als titel draagt, zijn: pasta met schelpen (17 euro), tagliatelle met ragout van eend (17 euro) en ossobuco (21,50 euro). Als voorgerecht was er antipasto misto della casa, samengesteld uit gegrilde groenten, vleeswaren, carpaccio, vitello tonnato en mozzarella di bufala (27 euro voor twee).

Er kwamen twee verschillende hoofdgerechten: fusilli (spiraaldeegwaren) met venusschelpen, scampi en raketsla (17 euro) en tagliata di filetto of lapjes kort gebakken runderfilet met raketsla, groene groenten, schors van parmezaankaas en aceto balsamico (25,50 euro).

et glas werd op aanraden van Flora Ciarlariello gevuld met een Zuid-Italiaanse, robijnrode Salice Salentino, Reserva 2006, Leone de Castris van correcte kwaliteit (25 euro). Afsluiten deden wij met zelfgemaakt gebak van bladerdeeg en vanillecustard: ouderwets maar om duimen en vingers bij af te likken (7 euro)!

La Tavola Italiana is een restaurante met een ziel, waar je lekker eet en ontspannen geniet van de pure smaken van de authentieke cucina italiana. (PvD)

Categorie: trattoria
Keuken: 7,5/10
Decor: 6/10
Comfort: 6/10
Service: 7,5/10
Prijs/kwaliteit: 7/10

LA TAVOLA ITALIANA, Amsterdamstraat 34-36, 2000 Antwerpen, 03 231 82 93.
Maandag, zaterdagmiddag en zondagmiddag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content