Bistro ‘Sail & Anchor’ in Berchem: nieuw eetadresje om te koesteren

© /

De nieuwe bistro ‘Sail & Anchor’, op de plek waar voordien Veranda werd ondergebracht, valt in de smaak door het intieme karakter en de lekkere, Brits getinte bereidingen op basis van biologisch groenten.

In de keuken staat Michael Yates en hij bereidt modern, Brits eten. Hij doet dit door klassiekers af te stoffen en op een frisse, vereenvoudigde manier af te werken. Zijn bereidingen op basis van biologische groenten maken de Engelse keuken weer sexy. De eetvertrekken van Sail & Anchor hebben een knus karakter : cafémeubilair, een houten vloer en een beperkt aantal plaatsen.

Vriendin Marijke Van haecke ontvangt en bedient op een persoonlijke manier en zonder stijfheid.

Marijke van Haecke
Marijke van Haecke

Het leien bord aan de muur vermeldt acht wijnen, die zowel per glas als per fles besteld kunnen worden. Daarnaast is er een bescheiden wijnkaart, met een aantal natuurwijnen als erfenis van de vorige eigenaar.

Op tafel kwam een fles Speyside Glenlivet water, dat niet speciaal Engels proefde, maar wel 8,50 euro kostte. Onder de kurk zat een fris-kruidige rode Bajondillo, Garnacha Syrah 2014, Jiménez-Landi, Castilla La Mancha 2014 (30 euro), waarmee wij het goed konden vinden.

Bistro 'Sail & Anchor' in Berchem: nieuw eetadresje om te koesteren

De spijskaart vermeldt een zesgangenmenu (65 euro) en een vijftien barfoodhapjes om te delen. Wij kwamen met zijn tweeën en kozen samen zes hapjes. Desembrood gemaakt met bruin bier en treacle (stroop) kost 4 euro, gaat op bestelling de oven in, komt met knappend, dikke korst en opgeklopte boter op tafel. Gedroogde worst was samengesteld uit lop-ear varkensvlees, zeewier en cider. Gegrilde witte asperges kwamen met citroenboter en bieslook (19 euro).

Op de Green Egg BBQ bereide makreel kwam met zoete puree van uien en met waterkers (18 euro). Varkensribbetjes waren eerst in bouillon op 85°C gegaard en werden vervolgens gelakt en op de BBQ geroosterd tot het malse vlees bijna van het bot viel (18 euro). Afsluiten deden wij met een traditionele sticky toffee pudding (10 euro) en Eton mess van veel klein fruit, meringue en zomers yoghurtijs (10 euro).

Wij hadden genoten en vonden Sail & Anchor een adresje om te koesteren. (PVD)

Adres

Sail & Anchor, British Kitchen : Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem, 03 430 40 04 (Parking onder station van Berchem). Zondag ‘roast day’. Moeilijk bereikbaar keldertoilet.

Keuken: 7,5

Decor: 7

Comfort: 6

Bediening: 7

Prijs/kwaliteit: 7

Michael Yates
Michael Yates

1. De chef

Michael is 28 jaar, komt uit Blackburn, Lancashire, en werkte in sterren- restaurants als Northcote, Martin Wishart (GB) en Librije (NL). Marijke Van haecke studeerde aan de Amsterdamse theaterschool en kluste bij in de horeca. Daarna kwamen studies moraal- wetenschappen in Gent om uiteindelijk voor de horeca te kiezen.

2. Favoriete kookboek

White Heat van Marco Pierre White, voor zijn quotes die inspireren en inzicht geven in de harde keukenwereld.

3. Kruidenleverancier

Nick Sinke van het Zeeuwse bedrijf Biosfeer uit Groede. Alles is natuurlijk tot wasdom gekomen in de Zeeuwse grond en heeft geconcentreerde smaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content