Taco Thursday: 14 recepten voor de lekkerste tacovulling

recepten voor de lekkerste tacovulling

In Mexico is het natuurlijk elke dag tacodag, maar op 31 maart mag het wat meer zijn. Authentiek, van de chef of gewoon met restjes uit de koelkast: bereid je voor op de hoogdag met deze recepten voor de lekkerste tacovulling

Mexicanen vieren tacodag op 31 maart, Amerikanen – de tweede thuis van de taco – op 4 oktober. En wie het gerecht elke week wil huldigen, doet dat met Taco Tuesday. Dat gebruik vloeit vermoedelijk voort uit een promocampagne van een Amerikaans tacorestaurant, à la 1+1 gratis op dinsdag. Alliteraties blijven echter makkelijk hangen, zo stak het fenomeen zelfs de oceaan over dankzij films, series en je algoritme op de socials. En geef toe, taco’s eten, gewoon omdat het dinsdag is: het is en blijft een goed idee. Maar waarom wachten als ook Taco Thursday goed klinkt? Met kip, rund, vis of veggie, van sterrenchef tot Messy Chef: veertien recepten voor een tacovulling naar smaak.

Lees ook: Elke dag Thais of Mexicaans: deze Vlamingen zijn verslaafd aan de uitheemse keuken

Kies je tacovulling

1. Birria taco’s

De Mexicaanse klassieker birria bestaat uit vlees dat langzaam gegaard wordt in een rijke, pikante bouillon, en ook erg lekker is tussen een tortilla. De birria taco schopte het zo tot traditioneel gerecht in de Mexicaanse keuken.

Naar het recept

2. Vegan birria taco’s

Met paddenstoelen als vleesvervanger en een pittige pepers-in-adobosaus maak je een vegan variant van de birria taco. De rest van de saus gebruik je als dip of om chili con/sin carne smaak te geven. 

Naar het recept

3. Taco met guacamole en rundergehakt

Dit recept voor rundtaco’s konden we ontfutselen aan restaurant Bar Bulot. Doe er nog wat fijngesneden ijsbergsla bij om ze extra krokant en fris te maken.

Naar het recept

4. Baja ceviche tostada

Meestal gaat de tacovulling tussen een zachte maïs- of tarwetortilla. Maar er zijn ook taco’s van gefrituurde maïstortilla’s, zoals deze tostada. Het frituren gebeurt om dezelfde reden als wij croques maken om oud brood op te gebruiken.

Naar het recept

5. Taco met zoete aardappel en feta 

Jelle Beeckman – a.k.a. de Messy Chef – verkiest knapperige taco’s en vult ze met puree van geroosterde zoete aardappel en feta. Snel en smakelijk.

Naar het recept

6. Geroosterde taco’s met kreeft, crispy chicken skin en caesardressing

Nog een geroosterde variant: deze taco met kreeft, crispy chicken skin en caesardressing. Het recept ontleenden we aan het culinaire brein van sterrenchef Nicolas Misera en Alex Buiten – beide ex-Air Republic.

Naar het recept

7. Taco’s met bonenpuree en krokante kip

Taco’s zijn ideaal om restjes in te verwerken: overgebleven slablaadjes, een likje guacamole of pikante saus. Maar ook de laatste stukjes van je braadkip, krokant gebakken zoals in dit recept, maken de beste vulling.

Naar het recept

8. Taco met hoevekip en mozzarella

Kip en mozzarella: de Portugese fusion-chef Manuel Tavares maakt er een tacovulling met Italiaanse twist van, volgens dit recept.

Naar het recept

9. Taco’s met bloemkoolbeignets, rodekoolsalade en guacamole

Taco’s all day, every day, dus ook bij het aperitief. Met de taco’s met bloemkoolbeignets, rodekoolsalade en guacamole schotel je de visite gezonde zelfgemaakte groentehapjes voor.

Naar het recept

10. Kip met tofu in een taco

Een tacoculling van kip en tofu met een frisse, zacht bittere citrustoets dankzij pompelmoespartjes en yuzusap: een lentefris gerechtje.

Naar het recept

11. Taco’s met citroengras, appel, garnalen en avocadocrème

Taco’s met hoge Gault&Millau-rating. Topchef Thijs Meliefste van het gelijknamige Nederlandse restaurants combineert ze met citroengras, appel, garnalen en avocadocrème.

Naar het recept

12. Taco met maatjesharing en avocado

Nog meer Nederlandse inspiratie, maar dan met de typische maatjesharing. De frisse favoriet van het Nederlands Visbureau.

Naar het recept

13. Maistortilla’s met mango, passievrucht en avocadocrème

Ook niet mis: taco’s als dessert. Zeer binnenkort opent Ruben Jan Adriaan zijn zaak EyeCandy in Knokke-Heist, maar toen de ex-patissier van Sergio Herman nog voor Pure C werkte, verklapte hij ons zijn favoriete zoete tacovulling.

Naar het recept

14. Taco’s met wortel, chimichurrikruiden en crispy chicken skin

Laat de zon zich zien en had je toch al de barbecue naar het terras gezeuld? Probeer deze taco’s met gegrilde wortelen en krokante tortilla’s van de barbecue, zoals Edwin en Tom Vinke van restaurant De Kromme Watergang ze serveren.

Naar het recept

Meer recepten
Resort op je bord: 10 Thaise gerechten 
– Soep met stokjes: 10 recepten voor Japanse ramen 
– Vanop je eiland: 30 recepten uit de Griekse keuken 
– Op het puntje van de laars: 30 Siciliaanse gerechten 
– Mondje Spaans: 50 recepten uit de Spaanse keuken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content