Vegetarisch en betaalbaar met Anna Jones: pompoencecina met met kappertjes-limoenchutney

© Matt Russell

Anna Jones’ nieuwste kookboek Anna’s perfecte smaken is wederom een ode aan de vegetarische keuken. Dit recept voor pompoencecina met kappertjes-limoenchutney combineert smaken van de Italiaanse en Mexicaanse keuken.

Na het wijdverspreide succes van Eén pan, plaat, planeet creëerde Anna Jones nogmaals een vegetarisch kookboek met opvallend simpele maar smaakvolle recepten. Dit keer vormen twaalf smaakmakers de pilaren waarrond het boek is opgebouwd. In deze pompoencecina met kappertjes-limoenchutney brengt ze het beste van twee werelden samen.

Anna Jones: ‘Dit recept komt van verschillende plekken. Cecina is een Toscaans platbrood van kikker­erwtenmeel, vergelijkbaar met socca, farinata of panisse. Het is zo klaar, en het is een prima betaalbare vegetarische maaltijd. Ik voeg er graag pompoen aan toe, maar het kan ook met andere wortelgroenten zoals zoete aardappel, knolselderij en gezouten en uitgeknepen geraspte courgette. De chutney is geïnspireerd op de Mexicaanse Veracruz-saus, waarin kappertjes en olijven als oppepper worden gebruikt. Heerlijk om op te vegen met de cecina.’

Voor 4 personen
200 g kikkererwtenmeel
400 g flespompoen, geschild en geraspt
Rasp en sap van 1 biologische limoen
3 el olijfolie
1 rode ui, gepeld en fijngehakt
4 tenen knoflook, gepeld en in plakjes
Paar takjes oregano (5 g) Blaadjes losgehaald en fijngehakt
2 jalapeño’s of dikke groene chilipepers, in dunne ringetjes
4 el kappertjes
50 g groene olijven met pit, ontpit en grof gehakt
400 g tros- of kerstomaten, grof gehakt of gehalveerd
1 el lichte basterdsuiker
150 g zachte kaas – uitgelekte ricotta of feta
Paar handenvol peperige slablaadjes, voor erbij

1. Maak eerst de pompoencecina. Meng het kikkererwtenmeel met 400 ml koud water in een kom, meng er de geraspte pompoen, limoenrasp en een snuf zeezout door, en laat het mengsel 1 uur staan.

2. Maak dan de Veracruz-chutney. Verhit een grote pan op halfhoog vuur en doe er 1 eetlepel olijfolie in. Voeg de ui toe en bak hem 10 minuten tot hij zacht en zoet is. Doe de knoflook erbij en bak nog 3 minuten. Voeg de oregano en chilipepers toe en bak alles nog circa 1 minuut. Doe de kappertjes, olijven en tomaten, plus de basterdsuiker en het limoensap erbij, en bak alles nog 10-15 minuten op halfhoog tot hoog vuur tot de tomaten uit elkaar zijn gevallen en de chutney kleverig is

3. Verhit de oven tot 220° C.Bestrijk als de oven heet is een bakplaat van 25 x 30 cm met opstaande rand met 2 eet­lepels olijfolie en zet hem 5 minuten in de oven. Neem de ingeoliede bakplaat voorzichtig uit de oven, doe het cecinabeslag erin en bak het 35-45 minuten tot het is uitgehard en aan de randen goudbruin is; keer de bakplaat halverwege (om te zorgen dat de cecina gelijkmatig gaart).

4. Neem de cecina uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen voor je hem van de bakplaat haalt. Snijd hem, als hij zodanig is afgekoeld dat je hem kunt vastpakken, in grote stukken en leg er de zachte kaas, chutney en een paar handenvol slablaadjes op.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content