Gevulde pasta is geometrie op het bord: strak gevouwen, zorgvuldig ontworpen en altijd functioneel. Twaalf recepten met kant-en-klare of zelf gevulde deegkussentjes.
Palladiaanser zal een gerecht niet worden. Van robuuste tortelloni, afgemeten agnolotti en minimalistische ravioli tot hoekige triangoli of afgeronde mezzelune: pasta komt in vele vormen, en dat geldt ook voor de gevulde variant.
Er gaat niets boven verse zelfgemaakte deegwaren. En eens je de basistechniek in de vingers hebt, plooi je ze zelf als een pro. Maar heb je weinig geduld of fingerspitzengefühl, dan doen deze gerechten het even goed met deegkussentjes van kant-en-klare pastavellen of gevulde pasta uit een pakje.
Lees ook: Zinderend zuiders: pasta al limone met hotsaus
12 recepten met gevulde pasta
1. Ravioli met kaas-citroensaus
Op zoek naar een snel pastagerecht? Deze kant-en-klare ravioli met een makkelijke kaas-citroensaus is een prima suggestie.

2. Ravioli met paddenstoelen
Zelf ravioli maken is geen hogere wiskunde. Voor je het weet, haal je die ongebruikte pastamachine toch nog uit de kast om deze ravioli met paddenstoelen in elkaar te steken.

3. Tortelloni met romige champignonsaus
Pasta met champignons is een succescombinatie. Ook als je geen zin hebt in een uurtje pasta-origami. Deze veggie tortelloni – uit de koelafdeling – met een romige champignonsaus is supersnel klaar.

4. Ravioli met lamsgehakt, spinazie en tapenade
Maak zelf pasta, de raviolivulling, de tapenade en de geweldige saus. Je bent er even mee bezig, maar het resultaat is een Italiaanse primo om mee uit te pakken.

5. Ravioli met een saus van kerstomaten
Ook voor deze ravioli met paddenstoelen heb je wat tijd nodig, tenminste als je zelf de pasta maakt. Je vult de deegrondjes met een mix van shiitakes en kastanjechampignons en serveert ze met een tomatensausje.

6. Ravioli met ragù
Vergeet spaghetti bolo, deze ravioli laat je pastasaus absoluut schitteren. Overgiet de kussentjes rijkelijk met de ragù en bestrooi met geraspte parmezaan.

7. Ravioli met ricotta en snijbiet
Maak van de vergeten groente een onvergetelijke maaltijd: de combinatie van snijbiet en ricotta is niet te versmaden.

8. Ravioli van kreeft, mozzarella en tomaat
Voor wie iets te vieren heeft, of net helemaal niet en dus opgevrolijkt moet worden: een luxe ravioli met het feestbeest bij uitstek.

9. Tortelli alla piacentina van Giorgio Armani
Of Giorgio Armani ze zelf aan zijn keukentafel zit te plooien, durven we te betwijfelen. Wel zeker is dat het recept dat hij met ons deelde wereldwijd bereid wordt bij de Armani-restaurants.

10. Tortelli di erbette
DIY-tortelli met een shortcut: koop goede verse pasta in vellen – niemand die het merkt. De vulling maken en het plooien doe je wel zelf, het blijft dus voldoende bewerkelijk om de eer op te strijken.

11. Tortellini met broccoli en kruidenkaas
Doordeweekse comfortfood voor als het vlug moet gaan: pimp kant-en-klare tortellini met een portie broccoli en geef het gerecht een smakelijke upgrade met de kruidenkaas.

12. Ravioli met boschampignons
Een hit in de herfst, maar eigenlijk is deze gevulde pasta het hele jaar door een aanrader Serveer met pangrattato – ‘arme-luis-parmezaan’ van gebakken broodkruim met knoflook en tijm.

Nog meer pasta:
– Kamp burrata of team mozzarella: 30 recepten
– Pasta al forno: 20 recepten voor pasta uit de oven
– Viva la pasta: 30 Italiaanse pasta recepten
– Zo maak je de beste pasta al ragù
– Past altijd: 30 recepten voor pastasalade