Gepekelde schelvis met dashi, radijs en zilverzuring
09-06-2017, 10:30
Bijgewerkt op: 01-04-2024, 18:25
Voorgerecht voor 4 personen
- 200 g schelvisfilets
- 50 g gekookte zwarte quinoa
- 15 g sesamzaadjes met wasabismaak
Voor de pekel
- 300 g grof zeezout
- 300 g suiker
- 1 el piment d’Espelette
- 1 el paprikapoeder
Ingelegde radijs
- diverse soorten radijsjes
- olijfolie
- witte balsamicoazijn
- peper, zout
Dashi
- 250 g uitgelekt tomatenvocht
- 20 g dashipoeder (in de oosterse speciaalzaak)
- 250 g water
- witte balsamicoazijn
- peper, zout
Crème van miso en aubergine:
- 2 aubergines
- 2 knoflookteentjes
- 1 dl olijfolie
- 20 g miso (pasta van gefermenteerde soja)
- peper, zout
Afwerking
- 20 blaadjes zilverzuringblad
- 12 gewelde zeebessen
Bereiding
- Meng de ingrediënten voor de pekel. Bedek de schelvis (zonder vel) helemaal met pekel, laat 45 minuten trekken, spoel goed af, dep droog, snij in plakjes.
- Snij de radijsjes in kwarten, maak aan met gelijke hoeveelheden olijfolie en azijn, kruid met peper en zout. Laat 24 uur marineren, laat uitlekken in een zeef.
- Meng alle ingrediënten voor de dashi, verwarm licht, zeef, breng op smaak met azijn, peper en zout.
- Halveer de aubergines, kerf ze in, steek er wat knoflook in en bestrijk met olijfolie. Gaar afgedekt in de oven op 220 °C, de laatste 15 minuten onafgedekt. Lepel de aubergines uit, blender het vruchtvlees glad, breng op smaak met miso, peper en zout.
- Frituur de quinoa krokant, meng met de sesamwasabi. Dresseer de schelvis, de radijsjes, de aubergine-misocrème en het quinoamengsel op het bord, lepel er de bouillon bij. Garneer met zilverzuring en zeebessen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier