Oreo-koekjes zwart door milieuvervuilend ammoniak

Oreo-koekjes worden al jarenlang verwerkt met ammoniak.
Aylin Koksal
Aylin Koksal Journalist Weekend.be

De Nederlandse cacaofabriek Olam in Koog aan de Zaan mengt al jarenlang giftig ammoniak met gemalen cacaobonen om de beroemde Oreo-koekjes zwart te maken. De fabriek heeft dit jarenlang geheim weten te houden, hoewel de overheid er wel van wist. Ook koekjesfabrikant Mondelez, dat het cacaopoeder aankoopt voor de Oreo’s, was op de hoogte. Dat meldt het Noordhollands Dagblad dinsdag.

Grote hoeveelheden ammoniak

Olam ligt al een paar jaar onder vuur van omwonenden, milieubeweging en de overheid, vanwege zijn ammoniakuitstoot. De verklaring van Olam was altijd dat de ammoniak van nature vrijkomt bij behandeling van cacaobonen, maar het bedrijf zei er niet bij dat tijdens het proces om cacao diepzwart te maken ook kunstmatig grote hoeveelheden ammoniak worden toegevoegd.

De overheid wist er echter wel van: op vraag van Olam hield de Omgevingsdienst de toevoeging van tienduizenden kilo’s ammoniak verborgen. Olam-directeur Eric Nederhand erkent dat ammoniak wordt toegevoegd, maar zegt niet hoeveel dat op jaarbasis is. ‘Er blijft geen of zeer weinig ammoniak achter in het eindproduct. Het gebruik ervan wordt vermeld als levensmiddelenadditief in de technische informatie bij elk ingrediënt.’

Felle stank

Een klokkenluider zegt 0dat de fabriek nooit ontworpen werd om grote hoeveelheden ammoniak te verwerken. ‘De ammoniak kiert dus uit alle hoeken en gaten, de stank is enorm. Het milieu? Dat interesseert de bedrijfstop niet. Wel het zwarte cacaopoeder en wat ze ermee verdienen.’ Oreo-maker Mondelez is de grootste afnemer van het cacoapoeder. Het bedrijf wijst erop dat op de verpakking ammoniumcarbonaat als ingrediënt staat vermeld. ‘Het gebruik van ammoniumcarbonaat in levensmiddelen heeft geen invloed op de kwaliteit of de veiligheid van het product’, zegt woordvoerster Annick Verdegem, die eraan toevoegt dat met de leverancier is gewerkt ‘aan een verbeterde productiemethode, waarbij milieuvriendelijker alkali wordt gebruikt’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content