In beeld: Koreaanse streetfood op de Korean Culture Days in Brussel

Twee dagen lang kun je op het Brouckèreplein kennismaken met de Koreaanse cultuur en vooral genieten van de Koreaanse streetfood. Daar vinden momenteel de Korean Culture Days plaats, ter ere van de 120ste verjaardag van de diplomatische relaties tussen Zuid-Korea en België.

In beeld: Koreaanse streetfood op de Korean Culture Days in Brussel
© Tteobokki door Table D'Ho

San-Ho Park van Table d'Ho © San-Ho Park van Table d'Ho

San-Ho Park van Table d'Ho stelt nooit teleur: doorgaans bereidt de chef-kok verfijnde en originele Koreaanse gerechten. In zijn foodtruck laat hij het publiek kennismaken met tteokbokki: een zeer toegankelijk tussendoortje.

Table D'Ho © Table D'Ho

Tteokbokki doet u wellicht geen belletje rinkelen. In Zuid-Korea is dit echter een van de populairste tussendoortjes. Het bestaat uit rijstcake sticks, gochujangpasta (een soort gefermenteerd pasta), maar ook chilivlokken, uien en een eitje. Heerlijk smeuïg en pittig, een absolute aanrader.

ChoolChool-i © ChoolChool-i

Kwang Joon Choi en zijn gezin baten al jaren restaurant Korea uit in Zaventem. Op de Koreaanse cultuurdagen schotelen zij een van de bekendste gerechten van Korea voor. 'Gimbap is de durum van Korea', vertelt de jongeman. 'Het is ideaal als tussendoortje of lunch.'

Choolchool-i © Choolchool-i

Gimbap lijkt op sushi, maar dat is het niet helemaal. Net als sushi gaat het om gekookte rijst, gerold in vellen zeewier met verschillende andere ingrediënten als binnenste vulling. Er bestaan wel veel meer variaties aan vullingen dan sushi. Je kunt er bijvoorbeeld bulgogi (rundsvlees) in doen, samen met spinazie, omelet, komkommer, wortels, en kimchi (gefermeteerde kool).

Kimchi Korean Soul Food © Kimchi Korean Soul Food

En over kimchi gesproken: deze foodtruck bereidt alles met gefermenteerde kool. Je zou kunnen stellen dat kimchi symbool staat voor Zuid-Korea. Dit bedrijfje wordt gerund door Koreaanse vrouwen. Van pannenkoeken tot kimchi-hotdogs. Voor ieder wat wils bij Korean Soul Food.

Korean Soul Food © Korean Soul Food

De kimchi-pannenkoek, 'Kimchijeon', is een aanrader voor wie de drempel te groot vindt om rechtstreeks van kimchi te proeven. Het is zacht en de smaak van de gefermenteerde kool komt niet zo sterk naar voor. Zo'n pannenkoek is lekker als lunch, tussendoor en zelfs als sidedish, naast een salade bijvoorbeeld.

Fried Chicken © Fried Chicken

Gefrituurde kip wordt in Zuid-Korea beschouwd als de ultieme comfortfood. Het wordt vaak geconsumeerd met een koud biertje. Bij Korean Soul Food Foodtruck, krijg je het met een beetje kimchi en sesamzaadjes.

Hana Restaurant © Hana Restaurant

Dit koppeltje is ondertussen vijftig. Al meer dan twintig jaar baten ze restaurant Hana uit in het hartje van Brussel. Ook bij hen krijg je een brede waaier aan opties aangeboden: van bibimbap (gemengd rijst), tot bulgogi (rundvleesgerecht). Voor wie niet kan kiezen, is er ook een bordje 'vanalles': glasnoedels, rijst, kimchi en pittige bulgogi.

Youngsup Korea © Youngsup Korea

Aan een van de stands kun je van Koreaanse rijstwijn en andere traditionele likeuren proeven. Die zijn uiterst belangrijk in de Koreaanse cultuur. Al vier generaties wordt bij het merk Jungwondang een soort rijstwijn geproduceerd, het merk werd recent nog geprezen in de Koreaanse pers. De vertegenwoordiger en eigenaar is - ter gelegenheid voor de Koreaanse culture dagen - afgereisd naar ons land. 'Het is zeer zeldzaam om zelfs in Zuid-Korea gelegenheden te vinden waar je likeuren kunt proeven', vertelt een organisator. Dat zoiets in ons land kan, is dus iets dat je maar een keer in je leven meemaakt. Haasten is de boodschap!