Brusselse gerenommeerde brasserie Falstaff sluit de deuren

Falstaff, het meest typische café van Brussel met authentiek art-nouveau-interieur, is gesloten.

De Brusselse horecasector is (voorlopig) een monument armer. Falstaff, het bekende grand café dat je met zijn schitterende art-nouveau-inrichting onderdompelt in de typische brasseriesfeer van vroeger, is voor onbepaalde tijd dicht. ‘De sluiting komt er op uitdrukkelijke vraag van AB Inbev’, laat Brussels schepen van Stedenbouw en Erfgoed Geoffroy Coomans weten.

De problemen tussen de manager van brasserie Falstaff en eigenaar AB Inbev, maar ook de Stad Brussel, slepen al jaren aan, zo blijkt. In 2014 liep er al een klacht binnen nadat er op het terras verschillende inbreuken waren vastgesteld. ‘Als Schepen van Erfgoed ben ik erg blij met deze beslissing, want het gebouw werd absoluut niet goed verzorgd. De meubels en andere elementen die tot het gebouw behoren en sinds 2000 geklasseerd zijn als monument worden nu bewaard en opgeslagen door de Stad. Er is dus geen sprake van verkoop.’

Het gebouw in de Henri Mausstraat werd in 1886 uit de grond gestampt. In 1903 werd Falstaff er ondergebracht. Zijn schitterende interieur van de hand van de architect van Victor Horta, zijn ongebreidelde sfeer, zijn menukaart met vooral Belgisch-Brusselse specialiteiten en zijn fameuze half-en-half, maakte van dit adres een vaste waarde. De laatste jaren veranderde de zaak regelmatig van eigenaar. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content