Belgisch onderzoek: vleesvervangers scoren bijzonder goed op voedzaamheid
Kant-en-klare vleesvervangers zijn gezonder dan vlees, zegt nieuw Belgisch onderzoek. Enkele bevatten wel minder eiwitten en voor sommige burgers en alternatieven voor worst is het uitkijken met vet.
Vegetarische of vegan vleesvervangers worden steeds diverser en lekkerder en kunnen daarom ook steeds meer mensen verleiden als alternatief voor de dagelijkse portie vlees of vis. Toch vragen velen zich nog steeds af of ze ook wel evenveel voedingswaarde hebben. Om dit te achterhalen werden voor dit onderzoek in totaal 520 veggie en vegan producten onderzocht op eiwitten, vetten en zout.
Uit de analyse bleek dat veggie en vegan gehakt, reepjes en stukjes nutritioneel gezien het best scoorden. Burgers op basis van peulvruchten bevatten gemiddeld te weinig eiwitten en kaasburgers (of -schnitzels), veggie/vegan worst, en noten- en zadenburgers bevatten teveel vet.
Veggie versus vlees
Uit de vergelijkende studie met vlees bleek dat qua voedingswaarden veggi/vegan gehakt en spek veel beter scoren in vergelijking met hun dierlijke tegenhangers. Veggi/vegan steak scoort het minst in vergelijking met een dierlijke steak.
Kant-en-klare vleesalternatieven doen het meestal goed qua eiwitgehalte, en ze scoren vaak gunstiger wat betreft vetten, zegt Evelien Mertens, lector Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel. Qua voedingsvezels scoren ze boven de dierlijke tegenhangers. ‘Vleesvervangers zijn dus over het algemeen gezonder, al kunnen sommigen minder eiwitten of meer vet bevatten dan vlees’, concludeert Mertens.
‘Dit onderzoek toont aan dat kant-en-klare vleesvervangers een plaats hebben in een gezond en gevarieerd eetpatroon’, reageert Fien Louwagie van ProVeg op de studie. ‘Vaker plantaardig eten is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar zorgt ook voor minder CO2-uitstoot en waterverbruik.’ (IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier