100 toprecepten met vlees

Het nieuwe ‘100 Toprecepten’-nummer is er eentje voor de bewuste vleeseter. Nu in de winkel.

100 TOPRECEPTEN ‘VLEES’ is het 29ste nummer in de reeks Toprecepten van Knack Weekend en ligt nu in de winkel.

In onze geschiedenis wordt vlees sinds vele eeuwen geassocieerd met luxe en gezondheid. Zo groeide het eten van vlees uit tot een verworven recht dat men zich niet snel zal laten afnemen. Dat wij traditioneel gezien uitgesproken vleeseters zijn, tonen de vele oude gewoonten die verbonden zijn met de vleesconsumptie. Vaak wordt het eten van vlees gestuurd door religieuze rituelen, denk maar aan de zondagse kip, de kalkoen met kerst en het lam met Pasen.

Het eten van vlees is bij ons ingebakken en dat verander je niet op korte termijn, zelfs niet in tijden dat men is gaan nadenken over de klimaatverandering. De laatste jaren is men meer en meer gaan beseffen dat niet alleen de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen (autorijden) een van de oorzaken is van de opwarming van de aarde. Ook de landbouw is een belangrijke factor. Door de snel groeiende wereldbevolking verdwijnen bossen, om ruimte vrij te maken voor de grootschalige aanplant van krachtvoer.

De grote boosdoener bij het vee is de koe. In de VS eten koeien vijftig procent van alle maïs en soja die wordt geproduceerd. Daar komt nog bij dat de koe het broeikaseffect verergert door de productie van methaan in de darmgassen. Dit besef maant de bewuste consument aan om anders te gaan eten. Dat wil niet zeggen dat iedereen van de ene dag op de andere vegetariër moet worden; het is al een vooruitgang als men zich bewust is van de situatie en het dagelijkse stukje vlees op regelmatige basis afwisselt met een stukje vis of een vegetarisch gerecht. Daar wordt echt niemand ongezonder van!

Het hoeft ook niet altijd rundvlees te zijn wat er op tafel komt: gevogelte of konijn van de boerderij, gekweekt hertenvlees dat tegenwoordig het hele jaar door verkocht mag worden, of diervriendelijk gekweekte varkens laten een minimale ecologische voetafdruk achter en vormen een smakelijk alternatief.

Voor dit nummer werden honderd uiteenlopende recepten verzameld, waarin vlees de hoofdrol speelt. Het gevarieerde repertoire toont hoe veelzijdig het gebruik van vlees in de keuken wel is.

Laat het U smaken.
Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content