VS verbieden microplastics in schoonheidsproducten

Make-up © iStock

Goed nieuws uit de VS. Microplastics in producten als tandpasta, shampoo en scrubcrème worden verboden in de Verenigde Staten. Maandag zette de Amerikaanse president Barack Obama zijn handtekening onder een wet die de voor het milieu zeer schadelijke minuscule plasticdeeltjes in 2017 verbiedt.

Ook de zogenoemde “biologisch afbreekbare” plasticdeeltjes worden verboden, omdat die in water meestal niet afbreekbaar blijken te zijn.

Eén tube scrubcrème kan meer dan 100.000 microdeeltjes bevatten. Omdat ze zo klein zijn, worden ze niet tegengehouden door waterzuiveringsinstallaties. Naar schatting belanden er jaarlijks 2900 miljard microdeeltjes in Amerikaanse waterwegen.

Uit een recent onderzoek blijkt dat een kwart van de vis die gekocht wordt op markten in Californië, plastic heeft ingeslikt. Organismen die in het water leven, zien de plasticdeeltjes vaak voor voedsel aan en eten ze op, inclusief de aangehechte toxinen.

Einde van zinloze vervuiling

“Onze oceanen worden overspoeld met microplastics die zeevogels, schildpadden en ander zeeleven bedreigen. Nu kunnen wij stoppen nog meer toe te voegen aan de duizenden miljarden deeltjes die al in het milieu zijn”, zegt Blake Kopcho van het Center for Biological Diversity in een reactie op de nieuwe wetgeving. “Op deze manier komt een einde aan een zinloze en schadelijke vorm van plasticvervuiling, nog voordat die de kans krijgt de oceaan te bereiken.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content