Waarom vrouwen het vaker koud hebben op kantoor

© iStock

Seksisme op kantoor gaat verder dan je denkt, want onderzoekers hebben ontdekt dat de airconditioningsystemen van veel kantoren ontworpen zijn om de ideale temperatuur te creëren voor mannen. En dat is niet dezelfde ideale temperatuur als vrouwen handhaven, zo blijkt.

Vrouwen die in volle zomer werken met hun jas en sjaal aan, zelfs al zit het gros van de mannen in T-shirt achter hun computer? Het klinkt bekend in de oren voor iedereen met een kantoorjob. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben nu ontdekt hoe dat komt.

Airco op maat van mannen

De huidige airconditioningsystemen zijn ontworpen in de jaren ’60, een periode dat het nog vooral mannen waren die een kantoorjob uitvoerden. Dé ideale kamertemperatuur was dan ook die waarbij een 40-jarige man van 70 kilogram zich comfortabel voelde.

Vrouwen zijn doorgaans kleiner, wegen minder en hebben meer vetmassa. Daardoor ligt hun stofwisselingssnelheid gemiddeld 35 procent lager en krijgen ze het vlugger koud, maar wat maakte dat uit als je ze amper zag in kantoren?

Veranderde werkvloer

Een halve eeuw later is de demografische verhouding op de werkvloer echter flink veranderd en zijn vrouwen er geen rariteit meer. Toch baseren fabrikanten van airconditionings zich bij het ontwerpen ervan nog steeds op onderzoek uit de jaren ’60.

De ideale kamertemperatuur voor vrouwen blijkt uit het recente onderzoek 24,5°C, terwijl die voor mannen op 22°C ligt. De onderzoekers hopen dat dankzij hun studie vanaf nu genderverschillen zullen meegenomen worden in de eeuwige discussie op de werklvloer of de airco dan wel af of aan moet.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content