In deze Parijse shop is alles gratis

© iStock

Wie regelmatig in Parijs komt weet dat het winkelfestijn zich al lang niet meer beperkt tot de Champs Elysées. Van kleine vintageboetiek tot hippe pop-up: Parijs levert een vruchtbare bodem voor ieder retailconcept, al moest men met de komst van Siga Siga allicht toch even met de ogen knipperen.

Siga Siga is een concept van La Boutique Sans Argent en doet dan ook letterlijk wat deze koepelorganisatie omschrijft: een winkel zijn waar geen geld in de omloop is. In feite is Siga Siga een verderzetting van de zogenaamde grafiterias die LBSA in Parijs organiseerde: kleine marktjes waar mensen bruikbare spullen konden afzetten en meenemen, met als bedoeling om oude spullen een nieuw leven te geven en afval te beperken.

In Siga Siga heeft dit concept nu vier muren en een dak gekregen, maar het principe is hetzelfde: neem mee wat je leuk vindt en kan gebruiken, laat achter waar je niets meer aan hebt. Voor je denkt aan een goedkoop stort: Siga Siga werkt volgens twee simpele regels. Ten eerste moet je voorwerp onmiddellijk bruikbaar zijn, zonder dat er extra onderdelen of herstellingen voor nodig zijn. Ten tweede moet het voorwerp “draagbaar” zijn (met andere woorden: je hebt geen vracht- of kruiwagen nodig om het te verplaatsen.

Voor de rest is alles vrij: je kan Siga Siga binnenkomen met een warme wintertrui die je eigenlijk niet bij je teint vindt passen, en de winkel weer verlaten met een leuke theepot en vijf Oosters getinte kussenslopen.

De winkel die mensen leert dat winkels overbodig zijn

Siga Siga betekent “rustig, rustig” in het Grieks, en dat is ook precies wat deze winkel wil betekenen: een plek om even stil te staan bij wat we hebben en hoe fijn het is om te krijgen én te geven. De intitiatiefneemster beschrijft het als volgt: “stel je voor: je komt de winkel binnen en ziet een paar hele leuke bloempotten die je graag zou willen hebben. Je ontdekt tot blijdschap dat ze gratis zijn, en begint dan ook na te denken over wat je zelf zou kunnen geven om anderen blij mee te maken.”

En of het succes heeft! Omdat mensen zoveel spullen langsbrachten – laat ons even denken dat het uit dankbaarheid was, en niet omdat ze eindelijk wisten waar ze met hun oude servies heen konden- heeft Siga Siga zelfs het geven van spullen een stop moeten toeroepen omdat hun rekken en voorraadkamers uitpuilden.

De organisatie plant het nut van Siga Siga nog meer uit te breiden door binnenkort ook workshops te organiseren waar mensen effectief iets mee zijn, zoals meubelmaken of naaien. Ironisch genoeg wil Siga Siga dus een winkel zijn die mensen toont hoe overbodig winkels zijn. (KS)

Siga Siga181, avenue Daumesnil – 75012 Paris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content