Een beetje minder vlees en zuivel eten heeft al grote impact op onze levensverwachting én op de planeet

© Getty Images
IPS

Indien we vlees en zuivel af en toe links laten liggen vermijden we de uitstoot van een hele hoop broeikasgassen en bovendien gaat onze levensverwachting omhoog. Dat heeft Brits-Canadees onderzoek in Nature nu onomstotelijk bewezen.

De gedeeltelijke vervanging van dierlijke eiwitbronnen door plantaardige alternatieven verhoogt onze levensverwachting en verlaagt de uitstoot van broeikasgassen. Belangrijk hierbij is welk type dierlijk eiwit we vervangen.

Een nieuwe studie in Nature Food heeft de eetgewoonten van Canadezen geanalyseerd middels een nationale bevraging. Wetenschappers van de McGill Universiteit en de London School of Hygiene and Tropical Medicine modelleerden daarna gedeeltelijke vervangingen (25 procent en 50 procent) van rood en bewerkt vlees en zuivel met plantaardige alternatieven zoals noten, zaden, peulvruchten, tofu en sojadranken.

Geen restrictief dieet

Wat bleek? Wanneer iemand de helft van zijn inname van rood en bewerkt vlees – zoals rund- en varkensvlees of kipnuggets – vervangt door plantaardige eiwitbronnen, daalt de voedingsgerelateerde CO2-voetafdruk van die persoon al met een kwart. Indien ook koemelk vervangen wordt door bijvoorbeeld sojamelk, daalt hij met bijna een derde. 

‘Verbeteringen op vlak van zowel menselijke als planetaire gezondheid vereisen niet noodzakelijker grote veranderingen in voedingsgewoonten’, legt Olivia Auclair die het onderzoek leidde. Het volledig uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen is daarvoor dus niet nodig volgens haar. ‘Met de gedeeltelijke vervanging van rood en bewerkt vlees door plantaardige eiwitbronnen komen we al een heel eind.’

Langer leven

Eerder onderzoek wees uit dat diëten met veel dierlijke producten het risico op hartziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker verhogen. Volgens deze studie kunnen mensen de helft van het rood en bewerkt vlees vervangen door plantaardige eiwitten en zo gemiddeld bijna negen maanden langer leven. Het risico op chronische ziekten wordt namelijk aanzienlijk kleiner. Daarbij bleek de toename in levensverwachting voor mannen dubbel zo hoog als die voor vrouwen.

De gedeeltelijke vervanging van zuivel door plantaardige opties leidde tot kleinere winsten in levensverwachting. Bovendien ging dat ook gepaard met een nadeel: een toename van calciumtekorten met gemiddeld 14 procentpunten.

De Canadese Voedselgids, de tegenhanger van de voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, heeft alvast zijn adviezen aangepast op basis van dit onderzoek. De nieuwste editie ontmoedigt een grote inname van rood vlees en zuivel en benadrukt het belang van plantaardige eiwitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content