Review | culinair Aan tafel bij Bloesem in Borgerhout: ‘Dit restaurant speelt vanaf dag één op het hoogste niveau’
Review | Culinair Klassieke bistrokeuken bij Jerome in Diest: spannende kaart en scherpe prijszetting
Review | Culinair Review | Culinair Fei'n in Beringen: betrouwbare en betaalbare fine dining Een krapte op de arbeidsmarkt, oplopende werkingskosten, de eeuwigdurende administratie: de verzuchtingen van de sector zijn niet nieuw. Steeds vaker kiezen restaurants dan ook voor een schaalverkleining of aanpassing van het initiële concept. Ook het verhaal van restaurant Fei’n van chef Marco Di San Carlo en maître Tom Sesink past in dat plaatje. Met Portofino …
Review | Culinair Review | Culinair Vijf sterren voor Taberna Bask in Gent: meer dan aanvaardbaar alternatief voor een trip naar San Sebastian Sinds enige tijd kun je in eigen land de Baskische keuken ontdekken. Restaurant Bar Bask van chef Sam D'Huyvetter is een meer dan aanvaardbaar alternatief voor een citytrip naar San Sebastian. Vanaf dag één was de zaak een succes en een reservatie bemachtigen geen evidentie. Dus opende D’Huyvetter op een boogscheut van het restaurant Taberna …
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij Plein 25 in Wortegem-Petegem: 'Lunch die qua prijs-kwaliteit haast onklopbaar lijkt' Eerder dit jaar was het even slikken voor de trouwe klanten van restaurant Plein 25. Ietwat onverwacht kondigden Jan Nijs en echtgenote Martine De Lombaerde het einde van hun zaak aan. Nu ja, na meer dan veertig jaar in het vak kun je zo’n stap bezwaarlijk abrupt noemen. Maar zoals vaker betekent de dood van …
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij het vernieuwde Rooselaer in Destelbergen: frisse klassiekers aan stroperig tempo Eind jaren 70 transformeerden chef Roni Ringoir en zijn echtgenote een statig landhuis in de buurt van Destelbergen tot restaurant. De combinatie van het keurige kader met een klassieke keuken bleek een schot in de roos: restaurant Rooselaer groeide uit tot een naam als een klok in de regio. Onlangs liet chef Ringoir de keuken …
Culinair Culinair Klinkt als zomer: de beste adressen in Vlaanderen en Brussel voor het aperitief Is voor jou het aperitief het beste moment van het weekend? Wij selecteerden de leukste adressen, nieuwe en gevestigde waarden, voor een drankje met een lekker hapje erbij.
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij café Service in Antwerpen: ‘Het enige nadeel aan deze plek is dat je jezelf hier erg kunt laten gaan’ In de horeca wordt makkelijk gegooid met superlatieven. Een chef is dan een monument, een bereiding een signatuurgerecht, een zaak een instituut. Het is die laatste term die eind vorig jaar in de buurt van Berchem Station vaak over de tongen ging. Toen sloten de deuren van café Stanny definitief. Dat was een bruine kroeg …
Review | Culinair Review | Culinair Onze recensent bezocht Balcón: ‘Goed op weg om een meerwaarde voor de Mechelse binnenstad te worden’ Een streepje nostalgie zorgde ervoor dat de aankondiging van de nieuwe zaak van Ken Verschueren en Jenny Callens in Mechelen een extra dimensie kreeg. Een nieuwe zaak van de mensen achter Tinèlle verdient sowieso aandacht, maar de locatie maakt het extra bijzonder. Je vond er immers nog niet zo lang geleden restaurant Magma van chef …
Review | Culinair Review | Culinair De Fermentine in Leuven: een eigenzinnige en bijzondere interpretatie van pizza Daan Vanheukelom parkeerde onlangs zijn rijdende pizzaoven aan de gebouwen van de Maakleerplek in Leuven om zich daar een tijd te settelen. Onder de naam Fermentine vond je hem al eerder op verschillende events en locaties, nu kun je zijn pizza’s rustig uitproberen in het restaurant onder dezelfde naam. Bij Fermentine doen ze niet aan …
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij Omen in Mol: eigenzinnige fine dining met veel potentieel In The Omen uit 1976 adopteert een koppel een kind dat al snel dood en verderf zaait in zijn omgeving en misschien wel de duivel zelf is. Het is een horrorfilm die ik veel te jong zag en die me flink wat nachtmerries opleverde. Die associatie maakte Rob Van den Broeck waarschijnlijk niet. Voor hem …
Culinair Culinair Slow brew, automatische doorloop of handmatig opgieten: 8 manieren om de boon te zetten Of je nu de perfecte latte of een zachte filterkoffie wilt serveren, koffie zetten vraagt een zeker plan van aanpak – denk de juiste toestellen en ingrediënten. Van een basic Melitta-filterhouder tot een volautomatisch bean-to-cup-apparaat: kies je zetmethode en wij vertellen je hoe je best te werk gaat.
Culinair Culinair Van A tot Zet: alles wat je moet weten om een volleerde thuisbarista te worden Koffie bestaat voor 95 procent uit water en toch zijn we er met z’n allen aan verslingerd. Voormalig barista en koffiebrander Yannick Vermeire spijkert je koffiekennis bij.
Review | Culinair Review | Culinair Onze recensent aan tafel bij Nores in Genk: 'Dit doet verlangen naar een repasse' Na negen succesvolle jaren Brasserie Lindenhof in Zutendaal uit te baten, voelden Marijn Jaenen en Sarah Strijpsteen de drang naar een nieuwe professionele vonk. Die vonden ze in Genk bij restaurant Mélange. De eigenaars zochten een overnemer, een kans die Marijn en Sarah niet lieten schieten. Voor hen geen brasseriekeuken meer, vanaf nu brengen ze …
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij bistro ’t Verschil in Gits: ‘Zelden was het wijnaanbod in een restaurant zo boeiend’ Bistro ’t Verschil heeft al vijftien verjaardagen achter zich, maar dat wil niet zeggen dat de tijd er bleef stilstaan. Zo steeg chef Tom Cloet eind vorig jaar naar een mooie 14,5/20 in de gids van Gault&Millau. Daarnaast mag zijn partner Ilse zich sinds kort gediplomeerd landbouwer noemen en kweekt ze zelf groenten, bloemen en …
Culinair Culinair Kokerellen met modellen: in de keuken met Solenne Devos, Laurence Desbisschop en Cesar Casier Het cliché wil dat ze leven op een wortel en een blaadje sla om hun kostbare lijn niet te verliezen, maar deze modellen houden van koken én het resultaat vervolgens met smaak verorberen. Een kijk in de keuken van modellen Solenne Devos, Laurence Desbisschop en Cesar Casier.
Review | Culinair Review | Culinair Stevige porties en grote smaken: een bezoek aan het nieuwe Atelier D The Bistro in Brugge Ietwat stiekem opende in hartje Brugge enkele weken geleden Atelier D The Bistro. Een hele mond vol voor een zaak die misschien beter de naam van de chef boven de deur zou hangen. Want het traject van Diego De Baets tot dusver maakt nieuwsgierig, denk aan opgemerkte passages bij Bart Desmidt en Sergio Herman en …
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Restaurant Badi in Sint-Gillis: knap uitgevoerde gerechtjes bij uitgebreide ciderkaart Nagelnieuw is Badi niet meer. De eerste glazen cider werden hier begin vorig jaar geschonken. Het leek toen of het etablissement vooral dat was: een fijne bar met focus op ciders, waar je eventueel ook wat kon snacken. Maar de laatste tijd hoorden we steeds vaker dat de keuken meer produceerde dan een toffe dip …
Review | Culinair Review | Culinair Bistrot Fromm in Ekeren: authentieke recepten met modern accent Wie het land weleens doorkruist, heeft zeker een mening over de vele steenwegen en drukke verbindingsbanen. Voor de een een makkelijke manier om een winkelketen te bezoeken, voor de ander het voorgeborchte van de hel. Of je nu voor of tegen bent, deze plekken blijken een vruchtbare bodem voor nieuwe tavernes, cafés, restaurants en diverse …
culinair culinair 'Bij jonge mensen zie ik een gebrek aan kennis, discipline en interesse': deze anciens uit de horeca bewaken de metier Werken in de horeca als tussenstap naar een ‘echte’ carrière of als bijbaantje? Niet voor iedereen. Terwijl de kwaliteit van de bediening achteruitgaat door een tekort aan degelijk personeel, bewaken deze anciens het metier. "Ik houd mijn hart een beetje vast voor de volgende generaties."
Culinair Culinair Van de grootte van je pan tot de sterkte van het vuur: 6 tips voor wie beter wil bakken De juiste uitrusting is al heel wat, maar de juiste methode is ook belangrijk voor wie goed wil bakken. Vaak zien we enkele logische dingen over het hoofd of vergeten we dingen als we in het heetst van de strijd achter het fornuis staan. Voor deze en andere momenten enkele nuttige tips.
Culinair Culinair Antikleef, geëmailleerd of gietijzer: zo kies je de perfecte pan We staan er te weinig bij stil: hoe goed onze gerechten lukken, heeft voor een deel te maken met de pan waarin we ze klaarmaken. Tijd voor een pan van aanpak!
Review | Culinair Review | Culinair Aan tafel bij Jean-Philippe in Ingelmunster: een frisse blik op de traditionele Frans-Belgische keuken Wie van slechte wil is, zou durven denken dat de ontstaansgeschiedenis van restaurant Jean-Philippe bedacht is door een vlotte marketeer, maar niets is minder waar. Van hoe Jean-Philippe en Sara-Sofia elkaar leerden kennen bij Boury en later naar Antwerpen trokken om The Jane mee uit de grond te stampen is niets gelogen. Even leek het …
Review | Culinair Review | Culinair Café Commercial in Antwerpen: bistronomie in prachtige historische kroeg De sluiting van het Antwerpse slachthuis bezorgde het hart van de wijk ‘Den Dam’ een klein infarct. Gelukkig besloot Davy Schellemans in 2016 zijn restaurant Veranda te verhuizen naar deze wat vergeten buurt. Veranda 2.0 ging verder met veel aandacht voor plantaardige producten, bijna uitsluitend natuurlijke wijnen en wars van gastronomische conventies. In diezelfde geest …
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Soixante in Antwerpen: jeugdig enthousiasme zorgt voor slimme smaken
Review | Culinair Review | Culinair Onze lyrische recensent over bistro Ensemble in Snellegem: 'Stijgende lijn tijdens de hele maaltijd'
Review | Restaurantreviews Review | Restaurantreviews Aan tafel bij Choclo: gastronomisch Mexicaans in Kortrijk
Review | Culinair Review | Culinair Onze recensent over Cécile: 'Rep je naar het Pajottenland voor een uitmuntende culinaire ervaring'
Culinair Culinair Stressvrij gasten ontvangen: praktische tips om een gezellig tuinfeest te hosten Nee, wij willen geen gedoe als we een tuinfeest organiseren. Hier dus: eenvoudige bereidingen – in één kom, yes – zodat je niet de hele tijd van de keuken naar de tuin moet hollen. Voor erbij: drie alcoholvrije punchbowls die je op voorhand mengt om er op het einde de ijsblokken, en voor de liefhebbers een shot alcohol aan toe te voegen. Rest je enkel nog te duimen voor zon.
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Wally in Aalst: pizza in de hoofdrol Onze recensent bracht een bezoek aan Wally in Aalst en werd er aangenaam verrast door de gedurfde smaken.
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Vérigoud: taco's en Mexicaanse fingerfood in hartje Elsene In Vérigoud laat Lakhdar Hamina de Brusselaar kennismaken met de Mexicaanse keuken aan de hand van taco’s en andere fingerfood.
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Nast in Izegem: toonbeeld van de hedendaagse gastronomie Dean Masschelein, telg van Tim Boury, opende recent restaurant Nast in Izegem. De zaak krijgt van onze recensent de hoogst mogelijke score.
Culinair Culinair Koken in de buitenlucht: 3 recepten voor avontuurlijke chefs Een eerste keer buiten eten na de grijze maanden is vaak het symbolische begin van lente. Helemaal geslaagd is zo’n maaltijd als er ook onder de blote hemel gekookt wordt.
Culinair Culinair Tot de laatste kruimel: simpele manieren om te besparen in de keuken In plaats van te panikeren bij het zien van de supermarktrekening, bedenken we een plan van aanpak: als we nu eens een weekmenu opstellen waarbij geen enkel restje verloren gaat.
Culinair Culinair Weekmenu in tijden van crisis: 6 recepten waarbij niets verspild wordt In plaats van te panikeren bij het zien van de supermarktrekening, bedenken we een plan van aanpak: als we nu eens een lineair weekmenu opstellen waarbij geen enkel restje verloren gaat.
Culinair Culinair Feest zonder kreeft: 4 recepten voor exotische luxegerechten Vraag aan honderd Belgen wat voor hen een luxemaaltijd is en het regent antwoorden als foie gras, kreeft en het onvermijdelijke glas champagne. Maar hoe verder je reist, hoe meer het idee van wat rijkelijk tafelen is verandert. Wij verzamelden onbekende producten, opmerkelijke recepten en bijzondere menu’s die ook luxe schreeuwen.
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Agnes in Sint-Martens-Bodegem: rijstpap met gouden lepeltjes in een oude pastorie
Lifestyle Lifestyle Van mocktails tot alcoholvrije spirits: 16 alternatieven om te klinken op Tournée Minérale Of je nu meedoet aan Dry January en Tournée Minérale of niet, het kan geen kwaad om af en toe een alcoholvrije periode in te lassen. En dat hoeft vandaag helemaal niet meer saai te zijn. Onze favoriete alcoholvrije aperitieven op een rij.
Review | Culinair Review | Culinair Paulette Ename in Oudenaarde: heerlijke bistrokeuken in een nostalgische setting
Culinair Culinair Verhuizen voor het vak: 4 professionals over hun liefde voor de Belgische horeca Geen werkvloer zo divers en multicultureel als de horeca. Ze zijn talrijk, de jonge chefs die ervaring zoeken aan de andere kant van de wereld en er soms ook blijven plakken. Wie is die jonge kok of prille sommelier die naar een vreemd land trekt om in een vaak bikkelharde sector te beginnen werken?
Culinair Culinair Tournée Minérale: 16 alcoholvrije bieren die écht lekker zijn Of je nu meedoet aan Dry January en Tournée Minérale of niet, het kan geen kwaad om af en toe een alcoholvrije periode in te lassen. En hoe je dat dan volhoudt? Met de talloze alternatieven die tegenwoordig op de markt zijn. Dit zijn de 16 favoriete alcoholvrije bieren van ons proefpanel.
Culinair Culinair Aperitieven tijdens Tournée Minérale: 13 alcoholvrije alternatieven voor wijn Of je nu meedoet aan Dry January en Tournée Minérale of niet, het kan geen kwaad om af en toe een alcoholvrije periode in te lassen. En dat hoeft vandaag helemaal niet meer saai te zijn. Wij testten alcoholvrije alternatieven.
Review | Culinair Review | Culinair Restaurant Meteor in Heffen: seizoensgebonden gerechten in een intieme setting