Van Rotterdam naar Utrecht: relaxen en ontdekken

© Getty Images/Hemera

Nog maar net thuis van vakantie en alweer zin om andere oorden op te zoeken? Pik een weekend uit, en verken deze twee grote Nederlandse steden, die de harten stelen met hun winkeladresjes, musea en verkwikkende wandelingen.

Rotterdam: het nieuwe Berlijn

Dans le port de … Rotterdam! Jawel, want de op één na grootste stad van Nederland is een van de belangrijkste havensteden ter wereld. De stad die vandaag weleens ‘het nieuwe Berlijn’ wordt genoemd, had lang te lijden onder een al te sober imago, en likte maar moeizaam haar wonden na de Tweede Wereldoorlog. Maar Rotterdam kreeg een hoogst intelligente ingeving, en zette alles in op de architectuur. De stad werd een waar laboratorium van ideeën en onwaarschijnlijke realisaties. Vandaag tref je er alle soorten hedendaagse bouwwerken aan, getekend door de allergrootste architecten, én zelfs een skyline op zijn Amerikaans.

“Rotterdam zette volop in op architectuur.”

Kijk omhoog, er is immens veel te bewonderen! We denken aan de Markthal, een gigantische overdekte markt met een futuristische look, de verbazingwekkende Kubus-huizen in de wijk van de Oude haven, de Kunsthal met zijn talrijke tentoonstellingen, de Euromast en de Space Tower. Vanaf deze laatste kan je bij helder weer Antwerpen zien! Verder is er nog de iconische Erasmusbrug, die de noord- en zuidkant van de stad met elkaar verbindt.

Van Rotterdam naar Utrecht: relaxen en ontdekken

Ook op cultureel gebied heeft Rotterdam heel wat te bieden. Zo heb je er het Fotografiemuseum, het Museum Boijmans Van Beuningen (kunstgeschiedenis), het Maritiem Museum of nog, het Witte de With Center for Contemporary Art. Rotterdam is bovendien een echt paradijs voor shoppers, met ontelbare mode- en designboetieks. Groos bijvoorbeeld is een fascinerende concept store met uitsluitend made in Rotterdam-producten.

De hoteltip van Weekendesk: het Bilderberg Parkhotel Rotterdam, midden in het hart van de stad. Het hotel biedt formules aan met een boottocht in de haven. Je verkent de stad aan boord van een Spido, een niet te missen ervaring!

Utrecht: de verborgen parel

Koningin architectuur regeert wel degelijk over de grote Nederlandse steden. Ook Utrecht telt enkele kostbare schatten, met op kop het Rietveld Schröderhuis. Dit in 1924 opgetrokken gebouw, getekend door de architect Gerrit Rietveld, kwam voort uit de De Stijl-beweging (net als het werk van Mondriaan). Het huis verbaast met de rechte lijnen en primaire kleuren, en staat al sinds 2000 op de UNESCO-lijst van het Werelderfgoed. Bij de Dienst voor Toerisme kan je een plan krijgen waar je alle architecturale bezienswaardigheden van Utrecht – een stad die niet zomaar de bijnaam ‘verborgen parel van de Lage Landen’ kreeg – op terugvindt.

Van Rotterdam naar Utrecht: relaxen en ontdekken
© Getty Images/iStockphoto

Ook Utrecht is talloze musea rijk. Eentje daarvan is het betoverende Museum Speelklok. Klokkenspelen, pianola’s (mechanische piano’s), orgelklokken (een soort van grote, gesofisticeerde muziekdozen), enz. spelen er autonoom, tot groot plezier van de bezoekers! Een poëtische ervaring die je kan verderzetten in het Spoormuseum, waar de sfeer van de luxereizen uit de 19e eeuw wordt opgeroepen.

Onze andere toppers:

De kanalen. Cruiseboot, waterfiets, roeibootje … Kies je vervoersmiddel uit en ontdek de prachtige historische gevels, muurschilderingen en eeuwenoude bomen van de stad.

Van Rotterdam naar Utrecht: relaxen en ontdekken

Trajectum Lumen. Een avondlijke wandelroute (tot middernacht, het hele jaar door) langs lichtkunstwerken, in het historische stadcentrum. De universiteitsstad onthult haar charmes op een originele manier!

Shoppen. Voor alle smaken en stijlen, van het Hoog Catharijne, het grootste commerciële centrum van Nederland, tot de mode-, kunst- en decowinkeltjes in de Utrechtse straten.

– Het Grand Hotel Karel V, gevestigd in een klooster in het stadscentrum.