Ligging AAN DE RAND VAN HET ZONIëNWOUD

Sfeer HEERLIJK OUDERWETS

Reistijd TWINTIG MINUTEN RIJDEN VAN HARTJE BRUSSEL

Prijzen CORRECT

“Het is allemaal begonnen met klanten die geen zin hadden om in Brussel een hotel te zoeken nadat ze hun aankopen bij me hadden gedaan. En plaats was er toch, de kinderen waren het huis uit en ik had enkele kamers over. Het een bracht het ander mee en uiteindelijk begon ik een B&B.” Colette Delvoye is een wakkere, niet meer zo jonge tante, maar wel dynamisch en niet te beroerd om op eigen kracht haar gazon van een halve hectare af te rijden. Haar hele leven is ze in de antiek bezig geweest. Ze heeft een passie voor stoelen en voor patine à l’ancienne. Tien jaar lang runde ze een antiekzaak aan de Brusselse Zavel, maar enkele overvallen en de onveiligheid in het algemeen brachten haar op andere ideeën. Ze trok de deur achter zich dicht.

Haar huis in Sint-Genesius-Rode dateert uit het jaar 1900. Het is een alleraardigst geheel met een fraaie tuin en indrukwekkende bomen, dat ze twintig jaar geleden op de kop wist te tikken. De Villa was een van de eerste buiten de dorpskern. In die tijd namen Brusselaars een trammetje vanuit de hoofdstad naar Rode en stapten vandaar te voet of per koets naar hun buitenverblijf. De vele hectaren tuin werden bij elk sterfgeval verdeeld zodat nu maar een halve hectare meer overblijft. Een mooi ensemble in het groen op een steenworp van de hoofdstad, ook al is er ’s morgens wat lawaai van het drukke verkeer op de Waterloosesteenweg. De naam verrast, maar niet voor antiekliefhebbers : hij slaat op twee bergères met een bijpassende kleine poef die samengezet kunnen worden tot een rustbed.

De gasten hebben twee kamers ter beschikking : een op de gelijkvloerse verdieping die uitkijkt op de tuin en een op de eerste etage die via een buitentrap bereikt wordt en waar we overnachten. Er staan meubels uit verschillende periodes en beeldjes op de schouw. Aan de muur hangen etsen. In een aansluitende, tweede kamer wordt ’s morgens het ontbijt geserveerd waarvan de meeste ingrediënten in de koelkast staan. De badkamer is heerlijk ouderwets met een ligbad en muren vol foto’s en gekleurde etsen. Een beetje rommelig misschien, maar dat hoort erbij. Het vormt juist de charme van dit pittige geheel.

TIP

Het muziek-museum en de buurt van de Zavel in hartje Brussel.

La Duchesse Brisée telt twee kamers die aan 90 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Vanaf de vierde nacht wordt dat 70 euro. De kamer voor vier met gemeenschappelijke badkamer kost 120 euro.

La Duchesse Brisée, Zoniënwoudlaan 373, 1640 Sint-Genesius-Rode, 0475 63 03 70, http//:laduchessebrisee.blogspot.com

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content