Spijkerhard

© GF

Vandaag zie je overal Cartiers iconische juweel Juste un clou opduiken. Waarom ? Daarvoor moeten we eerst terugspoelen naar 1971, wanneer New York in de ban is van disco. Cartier vraagt de non-conformistische ontwerper Aldo Cipullo om een armband te ontwerpen. De Italiaanse designer, vastbesloten om de Big Apple te veroveren, slaat meteen – jawel – spijkers met koppen: hij ontwerpt een juweel in de vorm van een spijker. Het is meteen ook een statement. “Dit is een metafoor voor het leven”, zegt hij. “We voelen ons allemaal steeds meer – tja – vastgenageld.” Wie de armband draagt, laat ook meteen een beetje in zijn of haar rebelse ziel kijken.

Jaren later, in 2012, doopt het huis het juweel om tot Juste un clou en worden er met dit ontwerp ook ringen gemaakt in drie goudsoorten en zelfs een versie die met diamanten bezet is. Een uitermate verfijnd stuk, met een sluiting die verborgen zit in de kop van de spijker. Daarna brengen ze ook nog kettingen, torques en dasspelden op de markt.

Vandaag viert Juste un clou zijn 50ste verjaardag en zit er nog geen sleet op het ontwerp. Om deze verjaardag te vieren, kun je jezelf trakteren op een van de hedendaagse versies van de clou of bladeren door het prachtige boek Cipullo, making jewelry modern, uitgegeven door Assouline, waarin Aldo’s geniale invallen uitgebreid belicht worden.

cartier.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content