Smaakmakers

Delicious Waste © GF

We serveren je de lekkerste nieuwigheden en trends. Deze week: duurzaam denken in de keuken.

Niks verspild

Vind je het ook zonde om voedselresten weg te gooien? Daar bedacht de stichting Verspilling is Verrukkelijk een oplossing voor met het kookboek Delicious Waste. Daarin vind je onder meer recepten met producten die gemaakt zijn van reststromen. Kim Waninge van Verspilling is Verrukkelijk: “We willen bewustwording creëren rond voedselverspilling en laten zien hoe gemakkelijk én lekker het kan zijn om verspilling tegen te gaan.”

Delicious Waste is gratis te downloaden via verspillingisverrukkelijk.nl/delicious-waste of verkrijgbaar als hardcopy voor 16,99 euro.

Blaadjespesto

30 g bladgroen

30 g noten naar keuze

1 teentje knoflook

40 gr Parmezaanse kaas 5 el olijfolie

Gooi de blaadjes van groenten als wortels, radijs of koolrabi niet weg, maar verwerk ze in een zelfgemaakte pesto. Let wel op welk bladgroen eetbaar is! Zo bevatten de blaadjes van rabarber veel oxaalzuur, waardoor je ze best niet opeet.

Afvalrace

Vermijd keukenafval met de FoodCycler. Met een driefasensysteem zet het toestel voedselresten om in EcoChips, waardoor er slechts twintig procent van je voedselafval overblijft. Die restjes kun je bovendien begraven in je tuin en na drie maanden kun je er alweer eetbare groenten op telen. Het duurt tussen de vier en de acht uur om het afval te verwerken.

sageappliances.com

Pulp friction

Tijdens haar studentenjob in een sapbar, waar veel afval van citrusvruchten werd geproduceerd, kwam Victoria Lièvre op een idee. In 2020 begon ze haar label Repulp Design. Repulp maakt servies en designobjecten uit citrusafval en hernieuwbare materialen en is bovendien recycleerbaar én composteerbaar. Let op: de producten zijn niet vaatwasser- en microgolfovenproof.

repulp.fr

Smaakmakers
© GF
Blaadjespesto
Blaadjespesto© GETTY IMAGES
FoodCycler
FoodCycler© GF
Repulp Design
Repulp Design© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content