POLDERROCK

Zo serveer je de Bloody Blend. © Kris Vlegels

De broers Kamiel en Hendrik Buysse van Blend, beiden voormalige werknemers van Sergio Herman, presenteren moderne gerechten met een rauw, mannelijk karakter en met bijpassende hippe cocktails, geserveerd in Campbellblik, oesterschelp en veldfles.

Hendrik (30) en Kamiel (27) Buysse komen uit het gehucht Waterlandkerkje in Zeeland en bestormen vanuit een schuur op een aspergekwekerij de wereld. Dat doen zij onder andere via kortstondige pop-ups in de polders of op het strand. Bijzondere muziek, bijzondere cocktails en bijzonder eten versmelten en vormen de basis. De rest van hun activiteiten, zoals catering en consulting, komt erbij.

Hendrik startte zijn carrière op zijn achttiende in de rock-‘n-rollkeuken van Oud Sluis bij Sergio Herman, waar hij drie jaar bleef. Daarna kwam De Kromme Watergang (nabij Sluis), waar hij vier jaar als souschef werkte. Het was daar dat hij zijn passie ontwikkelde voor alles wat spontaan uit de grond, uit de zee en de lucht komt, zoals wilde kruiden, vergeten groenten en onbekende vissen. Kamiel zocht zijn weg als mixoloog en muziekkenner in de undergroundbarscene en stond achter de cocktailbar van Pure C (Cadzand) en in The Upper Room Bar van The Jane in Antwerpen. Hij ging aan de slag bij de Antwerpse muziekclub Petrol, waar hij events zoals 10 Days Off organiseerde, en maakte vier jaar deel uit van het management van Café d’Anvers.

Blend werd in mei 2015 opgericht maar is moeilijk onder één noemer te brengen. Het concept staat voor een mengeling van verschillende businessmodellen en de permanente zoektocht naar nieuwe concepten en ideeën voor collabs, feesten met dj’s en home cooking. De broers hoeden er zich namelijk voor om twee keer hetzelfde te doen. Zij ontwikkelden bijvoorbeeld een kroket op basis van varkenskop en knuist, en deponeerden het recept bij een partner die de kroket in grote hoeveelheden maakt en verkoopt aan de horeca. De broers lanceren het idee, anderen voeren uit. Elke dag komen ze wel iets nieuws tegen, dat stimuleert om verder te gaan. Gisteren waren het naalden van de zilverspar, die ze met de schil van citroen en mandarijn in tarwealcohol laten trekken tot een bangelijk lekkere limoncello. Daar gaan de broers dan weer verder mee, momenteel is de limoncello met zilverspar en tonic in de proeffase. Omdat het altijd anders is, wordt iedere dag boeiend en vol spannende verrassingen. Vandaag zijn de twee in de ban van het Durocvarken van boer David Ottjes van Hoeve Buren in Lamswaarde. Het beest krijgt, zoals dat vroeger in Zeeland gebeurde, bruine bonen te eten, wat zorgt voor vlees met een kenmerkende textuur en smaak. Hendrik en Kamiel onderhouden ook een speciale band met de schelpenvissers uit Yerseke. De broers reinigen de kokkels, venusschelpen, oesters en scheermessen in zeewater, wat de zilte smaak ten goede komt. Ook Zeeuwse groenten worden gekookt in zeewater en daarna licht verwarmd in reuzel met wat azijn. Zo deden de boeren het vroeger en zo doen de broers het nu.

Hendrik en Kamiel creëerden drie uitzonderlijke gerechten met bijbehorende uitzonderlijke cocktails met mannelijke inslag.

Blend, Spitsbroek, Nieuwe weg 2, 4529 PW Eede. www.blendbrothers.nl. +31 (0) 614 861 356 en 32 (0)4 833 930 75.

Meer Blendrecepten van hapjes, gerechten en cocktails vindt u op www.weekend.knack.be/culinair

Door Pieter van Doveren & Foto’s Kris Vlegels

Lekkere limoncello van zilverspar of kroket van varkenskop. “Wij doen nooit twee keer hetzelfde”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content