Kanaal Z presenteert in samenwerking met The Mastercooks of Belgium een tiendelige reeks waarin de beste chefs van ons land openhartig praten over het wel en wee van hun beroep, en staaltjes van hun kookkunst laten zien.

The Mastercooks of Belgium zijn het culinaire ‘nationale team’ van ons land, zij zijn de ambassadeurs van ons culinaire erfgoed. Dagelijks zetten ze hun talent en kunde in om het imago van onze gastronomie en van onze producten hoog te houden, in binnen- en buitenland. Vier jaar terug werd de Leuvense groentekok Frank Fol aangezocht als nieuwe voorzitter. Aan zijn zijde, voor de praktische opvolging van zaken, trad Paul Gelders (voorheen GaultMillau en Wijnmakelaarsunie) aan als directeur. Het duo kreeg als opdracht opnieuw dynamiek in de groep te brengen. Dat lukte : het aantal leden groeide van zeventig naar honderdvijftig. Vandaag zijn zo goed als alle sterrenchefs en GaultMillau-koksmutsen bij de vereniging aangesloten. Er is ook een MCM-Magazine en eind september start een nieuwe samenwerking van de Mastercooks met tv-zender Kanaal Z/Canal Z (Roularta).

Op het programma staat een tiendelige reeks gevarieerde kookprogramma’s met de beste chefs van ons land in de gastrol. In de nieuwe studiokeuken bij Dovy, uitgerust met toestellen van AEG, praten Mastercooks-voorzitter Frank Fol en presentatrice Annick Ruyts in elke aflevering over actuele onderwerpen, zoals de herpositionering van de zakenlunch, en worden er speciale acties aangekondigd, zoals de ‘100% Lunch’ en de ‘Box Bon Moments’. Daarna wordt de ‘gast van de week’-Mastercook geïntroduceerd met een reportage in zijn/haar zaak, waarbij de kookvisie en manier van zakendoen aan bod komen : hoe onderscheidt hij/zij zich van collega’s, wat zijn de tips voor de jonge generatie. Vervolgens trekt de chef naar een leverancier of producent voor een rondleiding en een gesprek.

De volgende rubriek is ‘De Expert’, waarin het zakelijke aspect van een toprestaurant wordt belicht : wat komt er bij de uitbating van een toprestaurant kijken, hoe zit het met de communicatie, met de sociale media, hoe ga je ermee om, welke verzekeringen en leningen bestaan er voor de sector, wat zijn de regels over het groeiende aantal klanten dat last heeft van allergieën, intoleranties en diabetes, wat zijn de laatste innovatieve keukenhulpjes, de nieuwe trends…

In het laatste luik van de uitzending gaat een andere mastercook in de studiokeuken aan de slag met Belgische producten ; hij presenteert een vernieuwend hedendaags gerecht met bijbehorende tips voor de kijker.

In de eerste aflevering van Z-Mastercooks wordt Filip Claeys van restaurant De Jonkman in Brugge opgezocht. Hij brengt op zijn beurt een bezoek aan de vismijn van Zeebrugge en laat zien waar hij zijn vis haalt. In de studio zal worden gekookt door Johan Segers van ’t Fornuis in Antwerpen.

De eerste van de tien afleveringen is te bekijken op Kanaal Z, op zaterdag 24 en zondag 25 september; de laatste op 26 en 27 november. De reeks wordt gereali-seerd door productiehuis Red Pepper Media Leuven. De recepten vind je na elke aflevering op weekend.knack.be/lifestyle/culinair. Info : mastercooks.be

Tekst Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content