NEUZE NEUZE IN OOST-VLAANDEREN

Metershoge vaas van Andrea Branzi op het binnenplein van het Design Museum Gent. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Tien weken lang gidsen we je langs bekende en minder bekende trekpleisters in België. Deze week : de twintig aanraders in Oost-Vlaanderen.

1. NEUZEKES

Ga op de Gentse Groentenmarkt cuberdons proeven bij een van de twee kramen, of beter nog : bij allebei. Maar blijf discreet over je voorkeur, zodat de lokale Neuzekesoorlog niet opnieuw losbarst.

Groentenmarkt, 9000 Gent.

2. DEENS DESIGN

Ga naar het Design Museum. Er is altijd wel iets te beleven. Tijdens de zomermaanden loopt hier een tentoonstelling over het leven en werk van het Deense designicoon Finn Juhl. In België relatief onbekend, maar niet voor lang meer. Zijn architectuur en innovatief massief houten meubilair liggen aan de basis van wat vandaag hot is : Scandinavisch design uit het midden van de vorige eeuw.

Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, 09 267 99 99,www.designmuseumgent.be

3. KUNST EN NATUUR

Bezoek de Verbeke Foundation in Stekene : moderne kunst in de vrije natuur. Met zijn twaalf hectare natuurgebied, waarvan een derde overdekte tentoonstellingshal, is het een van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. In het museum tref je een grote collectie collages en installaties aan, uit de periode tussen 1915 en nu. Je kunt er blijven slapen IN een kunstwerk : de Casanus van Joep Van Lieshout, een uitvergroting van de dikke darm in polyester. Of OP een kunstwerk : de twaalf meter hoge Campingflat van Kevin van Braak met op elke verdieping een tentje.

Westakker, 9190 Kemzeke (Stekene), 03 789 22 07, www.verbekefoundation.com

4. DE RONDE

Oordeel zelf welke finale van de Ronde van Vlaanderen het lastigst is : fiets de Muur van Geraardsbergen annex Bosberg op, en de Oude Kwaremont-Patersberg. Vergelijk je tijden met die van anderen dankzij een nieuw digitaal tijdmetingsysteem. Het is simpel : je gaat naar het Centrum Ronde van Vlaanderen, in Oudenaarde, je huurt daar een chip, en bevestigt die aan je fiets. Je tijden worden automatisch geregistreerd op de site van Beleef je eigen Ronde en in de rangschikking opgenomen.

www.beleefjeeigenronde.be,

www.rondevanvlaanderen.be

5. MANNEKEN

Terwijl je toch in Geraardsbergen bent : ga het echte Manneken-Pis groeten en proef een mattentaartje. Met echt bedoelen ze in Geraardsbergen vooral eerst, want hun plassend standbeeldje is exact 160 jaar ouder dan het Brusselse ketje. Of zoals ze zelf zeggen : “Toen het Manneken van Brussel aarzelend begon te wateren, had dat van ons al een hele Dender volgeplast.” Echte mattentaarten mogen enkel nog verkocht worden in Geraardsbergen, Lierde en hun deelgemeenten, sinds de Europese Unie het gebakje erkende als streekproduct.

Markt, 9500 Geraardsbergen, www.oudste-manneken-pis.be

6. KROEGENTOCHT

Ga barhoppen in de Gentse Oudburg. Beginnen doe je bij Uncle Babe’s Burger Bar (op de hoek met de Sluizekenstraat) met een spicy black bean burger, een stuk cheesecake en een cocktail in plaats van koffie om af te ronden. De fond is gelegd. Tweede halte : Charlie, een nieuwe restobar waar je naast een frisse pint of cocktail ook keuze hebt uit een aantal tooggerechtjes, Vlaams voor tapas. Afronden doe je bij Jigger’s, een exclusieve cocktailbar waar je moet bellen (en vaak reserveren) voor je binnen mag. Het concept doet denken aan de clandestiene speakeasy’s uit de jaren twintig, toen alcohol verboden was in de Verenigde Staten. Illegaal zijn de cocktails hier niet, gevaarlijk lekker wel. Jigger’s werd niet zomaar verkozen tot een van de vijftig beste bars van Europa. De kaart verandert geregeld, vraag je barman daarom advies.

Oudburg, 9000 Gent, www.jiggers.be, www.restobarcharlie.be

7. DE LUCHT IN

Kijk omhoog in Sint-Niklaas. Daar vinden tijdens het eerste weekend van september de Vredefeesten plaats. Op de Markt stijgen 99Luftballons op, meer zelfs. Er zijn ook optredens, een braderie en plechtigheid om de bevrijding van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Vredefeesten, van 5 tot 7 september, 9100 Sint-Niklaas, www.vredefeesten.be

8. PATERSPICKNICK

Ga picknicken in de tuin van de Sint-Pietersabdij, een groene oase met fruitbomen, lavendelbedden, wijngaard en bijenkasten midden in de stad. De ruïnes in de tuin zijn restanten van de middeleeuwse infirmerie van de abdij, blootgelegd door archeologen in de jaren zeventig. Toegang tot de tuin en de gelijkvloerse verdieping van de Sint-Pietersabdij is gratis.

Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, 09 243 97 30,www.sintpietersabdijgent.be

9. KASTEELHEER

Waan je heer van een van de mooiste kastelen van ons land : het Kasteel van Ooidonk, een juweel van zestiende-eeuwse bouwkunst in een bocht van de Leie. Let wel op dat je graaf Henri t’ Kint de Roodenbeke niet op de tenen trapt, want hij is de enige echte kasteelheer, hij woont hier samen met zijn vrouw en drie kinderen.

Ooidonkdreef 9, 9800 Deinze, 09 282 35 70, www.ooidonk.be

10. VEERDIENST

Ga oeverhoppen tussen Gent en Antwerpen. Kilometers autovrije jaagpaden en dijkwegen maken de streek langs Schelde, Dender en Rupel tot een echt fiets- en wandelparadijs. Een van de vele veerdiensten brengt je makkelijk (en gratis) van de ene oever naar de andere. Heb je van al dat hoppen dorst gekregen, meer dan aan bij het Veerhuis in Berlare voor een frisse pint. De ‘strafste locatie van Vlaanderen’ volgens het Eén-programma Vlaanderen Vakantieland en het decor voor de verfilming van De teleurgang van de Waterhoek van Stijn Streuvels met Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol.

Waterhoek 25, 9290 Berlare, 052 42 62 72, www.hetveerhuis.be

11. BOS EN MOERAS

Ga wandelen in het Muziekbos in Ronse, voor de naam alleen al. Die heeft niets met muziek te maken, maar met zijn drassige ondergrond : muz is Keltisch voor moeras. Het bos is op zijn mooist in de maanden april en mei, als de daslook en boshyacint (‘blauwe kousjes’) een bloementapijt vormen onder de beuken. Maar ook de rest van het jaar is hier veel te beleven : je kunt een van de twee bewegwijzerde wandelingen volgen door het domein, flirten met de taalgrens op de taalgrenswandelroute of je tent neerzetten in de daarvoor ingerichte paalcamping. Let wel : er is elektriciteit noch sanitair, enkel een waterpomp en de schoonheid van de natuur.

Parkeren kan op Ruddersveld

7, 9600 Ronse,

www.ontdekronse.be

12. PUUR PLEZIER

Kijk diep in het glas in de beruchte graanstokerij Filliers in Deinze. Hier maken ze hun jenever zelf, op basis van het oude familierecept van Karel Lodewijk uit 1880. Voor je gaat proeven, kun je tijdens een rondleiding door de stokerij ontdekken hoe de Filliersjenevers al vijf generaties lang op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Op voorhand een Chinese vrijwilliger aanduiden die nuchter blijft, is geen overbodige luxe.

Leernsesteenweg 3, 9800 Deinze, 09 386 12 64, www.filliers.be

13. MEESTERWERK

Breng eindelijk het paneel De Rechtvaardige Rechters van Het Lam Gods terug, of bezoek op zijn minst de restauratie van de beroemde drieluik van Van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten. De panelen worden er gerestaureerd achter een glazen wand. Eén keer per maand maken de restaurateurs zich een uurtje vrij om uitleg te geven en vragen van het publiek te beantwoorden. Tijdens het weekend zijn ze niet aan het werk, maar blijven de panelen wel opgesteld. Het MSK houdt ook een fotodagboek bij, zodat je alle vorderingen van dichtbij kunt volgen. De restauratiecampagne begon in oktober 2012 en zal vijf jaar duren. Ondertussen blijft Het Lam Gods, uitgezonderd de stukken in restauratie, opgesteld in de Sint-Baafskathedraal.

Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent, 09 240 07 00, www.mskgent.be

14. GOED GEVIERD

Laat geen optreden voorbijgaan tijdens de Gentse Feesten (van 18 tot 27 juli) en kom tot de slotsom dat het toch wat veel was. (Voorspelbare) hoogtepunten van deze tiendaagse braspartij : Charles Bradley & His Extraordinaires (19/7) op Gent Jazz, drie maal Mauro Pawlowski (22-26/7) op Boomtown en de daiquiri’s in het Polé Polé Café (Lammerstraat 8).

www.gentsefeesten.be

15. VROLIJK ZOOTJE

Bouw een zandkasteel op het strand van DOKGent. Gooi wat worstjes op de gemeenschappelijke barbecue of ga er (tijdens de week) lunchen in de kantine van Le Petit Botanique. Ze serveren er elke middag vers geplukte groenten van de bioboer, uit de stadsboerderij of de eigen moestuin. Op zondag kun je er gaan kijken naar de koers, met koffie en taart of Marokkaanse thee en lekkernijen van de nieuwe DOK-bewoners Les Meufs.

Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan, 9000 Gent, www.dokgent.be

16. BOONTJE

Herlees De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon. En ga vervolgens zelf kijken waar zijn antiheldin Ondineke woonde. De Kapellekensbaan in Erembodegem is slechts een van de vele haltes op de Boon-fietsroute, een tocht van 45 of 47 kilometer in en om Aalst die je langs de bekendste plaatsen in de historische romans van de auteur leidt. In de begeleidende brochure vind je een gedetailleerde wegbeschrijving, weetjes over Boon en de onderwerpen die in zijn romans een rol speelden. De fietskaart zit in een uitvouwbare cover.

Prijs : 3 euro, te koop bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Aalst of online op www.tov.be

17. BALLETJE

Sla een golfballetje op het domein Puyenbroeck. Mini of in het groot. De oefenfaciliteiten zijn voor iedereen toegankelijk en niet duur : je betaalt enkel een dagprijs of een jaarabonnement. Voor je het 9-holes-golfterrein mag betreden, moet je wel een golfvaardigheidsbewijs halen en een geldige federatiekaart met handicap voorleggen. Tot dan kun je oefenen in het klein, op het minigolfterrein.

Craenendam 3, 9185 Wachtebeke, 09 342 42 81, www.puyenbroeck.be

18. CAFEETJE

Ga dansen in het bekendste café van Gent : de Charlatan. Regisseur Felix Van Groeningen is bezig aan een film over het zelfverklaarde ‘Huis van verderf’ dat zijn vader 25 jaar geleden begon.

Vlasmarkt 6, 9000 Gent, 09 224 24 57, www.charlatan.be

19. MARS & CO

Kijk omhoog, met de Volkssterrenwacht Armand Pien op verplaatsing. Sinds half 2013 is de volkssterrenwacht, vernoemd naar zijn oprichter en Belgiës bekendste weerman, gesloten wegens verbouwingen. De kijkavonden (elke woensdag, zonder reserveren en gratis) vinden nu plaats in het sterren- en weerkundig observatorium van de Gentse universiteit. Het meteorologisch grasveld, aangelegd op de daken van de unief, is meteen ook het hoogst gelegen in de wijde omgeving. In de koepel staat nog steeds het oorspronkelijke pronkstuk van het observatorium : een 23-cm Steinheil-Cooketelescoop uit 1880.

UGent, Campus Sterre, gebouw S9, Krijgslaan 281, 9000 Gent.

www.rug-a-pien.be

20. MIGRATIE

Blijf plakken in het Gentse stadsmuseum Stam bij de 2014-tentoonstelling over 50 jaar migratie. Trek daarna de stad in voor een van de vijf audioroutes langs de kleurrijke geschiedenis van Gent. Het eerste Turkse restaurant, het voormalige ijssalon Venezia, het huis waar vroeger een Spaans uitzendbureau avant-la-lettre was, de textielfabriek die de eerste Turkse arbeiders aanwierf… gezien door de ogen van opmerkelijke mensen die er zijn blijven plakken. Zoals ex-2 Fabiolazangeres Zohra, die vertelt over haar jeugd in de Brugse Poort en hoe ze haar weg zocht tussen Sinterklaas en Suikerfeest, tussen hoofddoek en minirok.

Blijven Plakken, nog tot 2 november in het Stam, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent, 09 267 14 00, www.stamgent.be

DOOR ELLEN DE WOLF & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content