Januari is de maand van meubelbeurzenin Parijs en Keulen, altijd goed voor flink wat nieuwigheden. Een aantal daarvan, internationaal én Belgisch, is hiervoor u verzameld.

BELGISCH NIEUWS

Van de naar West-Vlaanderen uitgeweken Limburger Alain Monnens kennen we vooral zijn eigenzinnige verlichting. Nu komt een eerste meubeltje uit bij het West-Vlaamse Durlet. Bertus (1) is een leunstoel die Monnens omschrijft als “niet-minimalistisch, maar puur”. Durlet toont het stoeltje in vergrijsd wit, dé trendkleur van het jaar, met metalen leuningen in spierwitte structuurlak.

www.durlet.be

Het Italiaanse Driade lanceert voor het eerst verlichting en doet daarvoor een beroep op onder anderen de Brusselse ontwerper Xavier Lust. Hij tekende Fireworks (2), een mobiel in verchroomd staal, met dertien halogeenlampen.

www.driade.com

Brusselaar Alain Berteau werkt samen met het Belgische merk Buzzispace.com. Die brengt drie nieuwigheden uit die Alain Berteau eerder voor het Duitse postorderbedrijf Magazin ontwikkelde. Drie hoesjes tekende hij : eentje voor over een opstapstoeltje op wieltjes (3) zoals u die kent van op kantoor en voor over een transportcilinder uit de industriewereld, zodat twee frisse meubeltjes ontstaan en een hoesje voor over een ringmap. Niet alleen mooi, maar ook geluidsdempend.

www.buzzispace.com

BREEKBARE JAIME HAYON

Spanjaard Jaime Hayon (vorig jaar eregast op Interieur 08) bedacht onder de naam Crystal Candy Set negen exclusieve snoeppotten (4) voor Baccarat, telkens slechts verkrijgbaar in 25 exemplaren (en variërend in prijs van 8000 tot 12.000 euro).Ook voor het Spaanse porseleinmerk Lladro (5) blijft hij verder werken : naast nog meer fijne porseleinen beeldjes presenteert hij nu een product dat functioneler is : door de gouden neus van de clown aan te raken schakel je de lamp in of uit.

www.baccarat.com ; www.lladro.com

SHOWDUO

Het chique Italiaanse meubelmerk Natuzzi stond voor het eerst niet in de hallen van de meubelbeurs IMM in Keulen, maar ontving in de binnenstad. Met opvallend veel nieuws,zoals de Crystal van KarimRashid. Dat is het eerste resultaat van een reeks geplande samenwerkingen tussen Natuzzi en gastontwerpers. Rashid (wiens New Yorkse loft we vorige week toonden in Weekend Knack) is bekend voor zijn uitdagende en kleurrijke stijl. In deze stoel (6) komt die minder naar voor, maar dat wordt dan weer gecompenseerd door een blinkende uitvoering.

Info : www.natuzzi.com

DESIGNER VAN HET MOMENT : ARIK LEVY

De Franse ontwerper Arik Levy is en pleine forme. Vorig jaar al bedacht hij een aantal intelligente meubeltjes, dit jaar is dat niet anders. Zijn Arie (7), een rek voor E15, kreeg op de IMM-beurs alvast een prijs voor beste systeem en in Parijs toonde hij haardmeubelen bij Planika (8).

www.planikafires.com ; www.e15.com

FRANSE MATCH

De Franse ontwerper Pierre Charpin staat niet alleen tot 28 maart tentoon met nieuw werk in Kreo, een van de hipste galeries van Parijs, hij brengt ook een fijn en speels bijzettafeltje uit bij het Franse Ligne Roset : de Sana (9) is gemaakt van staal en stofen kan verscheidene ‘verdiepingen’ tellen.

www.ligneroset.fr, www.galeriekreo.com

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content