HET ZOETE WESTEN

De twee vrienden Lee Goemaere en Dieter Vandeputte. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE

MODIEUZE GASTRONOMIE

KEUKEN 7

DECOR 7,5

COMFORT 7,5

SERVICE 7,5

PRIJS/KWALITEIT

GEPROEFDE MENU 7

Wij reden door eindeloze vlakten vol bloeiende aardappelvelden en masten met hoptouwen en voelden ons op een verre vakantie in eigen land. Plots, in het zicht van de Franse grens, doemde het eindpunt van onze excursie op : een keurig opgeknapt hoevetje langs de baan, waarin het restaurant Deux Amis onderdak vond. Wij reden rond het oude boerderijtje, parkeerden aan een modieus terras, omzoomd met muren van in staal gevangen rotsblokken. Het modieuze terrasmeubilair werd ingenomen door modieus geklede mensen. Binnen wachtte een al even modieuze inrichting met wit meubilair, molgrijze muren en tafels en vloeren in donker hout. Wij kregen een tafeltje aan de open wijnkamer en zagen via het raam in de voorgevel renners van een plaatselijke wielerclub voorbijflitsen. Dit was de Westhoek zoals hij moet zijn ! Toch vroegen wij ons af hoe die modieuze gasten rondom ons, op deze plek, in the middle of nowhere, waren beland.

Lee Goemaere, die in de zaal staat en met kompaan Dieter Vandeputte het eethuis uitbaat, ziet geen probleem. Hij neemt In de Wulf in Dranouter als voorbeeld. Hij vergeet dat Kobe Desramaults een uitzonderlijk talent is en dat In de Wulf het in het begin erg moeilijk had. Maar wij zijn niet gekomen om deze jonge snaken te ontmoedigen en genieten van comfort en loungemuziek. De spijskaart vermeldt vijf voor-, vijf hoofd- en vijf nagerechten. Specialiteit is ossenhaas van witblauwrund met bearnaisesaus (26 euro).

Wij kozen voor het seizoenmenu van drie gangen (43 euro) en werden verrast door twee welkomsthapjes : gerookte paling met groene kruiden en mascarpone, en praline van eendenlever met rozenbottel, gepofte rijst en panco. Het voorgerecht was samengesteld uit een tartaar van in vadouvanolie gemarineerde langoustine, maatje, zeekool, in sushiazijn gemarineerde appel, puree van paprika, komkommerslierten en yoghurt : een fris zomergerecht zonder grote smaakopbouw. Het sappige vlees van filet van reebok was helaas te ver gegaard en lag in het bord met tempura van kers, puree van paarse bloemkool, tapenade van rode olijven, minishiitake, gesmolten jonge look en rattes du Touquet : een feestelijk en bewerkelijk gerecht maar ook hier geen smaakopbouw.

Het glas werd gevuld met een Dominio de Tares, Baltos, 2008, Bierzo : een dieppaars gekleurde, volle en krachtige Spaanse karakterwijn gemaakt van de menciadruif (33 euro). Afsluiten deden wij met karamel, aardbei en witte chocolade met frambozen opgevuld met marsepein en pistache en in huis gedraaid ijs.

Info

RESTAURANT DEUX AMIS

ABEELSEWEG 137

8970 POPERINGE

057364650.

WWW.DEUXAMIS.BE.

Woensdag, donderdagmiddag en zaterdagmiddag gesloten.

Lunch : 25 euro. Seminariezaal 30 personen.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content