GOEDELE LEYSSEN

© KURT STALLAERT

Angsten kun je controleren. In 2012 heb ik mijn ontslag gegeven : ik wilde mijn passie yoga niet langer om mijn job, beautyjournalist bij Feeling, heen plannen. Maar mijn volgende job, bij een social media-platform in de VS, werd onverwacht gecanceld. In die tijd stond ik elke ochtend bang op, en mijn meditaties brachten rust. Yoga maakt je sterker, ook mentaal. Uiteraard zit je niet plots op een rots waar niets gebeurt, maar je hebt wel een extra afweersysteem.

Kundalini is de moeder van alle yoga’s. Het geeft je rust én energie. Je volgt niet zomaar op automatische piloot de leraar, maar krijgt informatie over het effect van de oefeningen. Het sleutelmoment in mijn coup de coeur met kundalini was de ontmoeting met lerares Gurmukh Kaur Khalsa. Ze loopt tegen de zeventig aan, maar dat verraadt haar huid niet. Haar ogen staan vol sterren en ze beweegt met de soepelheid van een kat.

Heb je ooit gehoord van de yoga glow ? Je ziet het aan de ogen : de sprankeling. Mensen die voor een les een beetje grijs of valig binnenkomen, lichten achteraf haast letterlijk op. Alleen al door goed adem te halen, krijg je meer kleur. Een blos die mensen heel mooi kan maken.

De kwaliteit van je ademhaling bepaalt de kwaliteit van je leven. Eigenlijk nemen mensen geen tijd om adem te halen. Hoe absurd is dat ? Een derde van ons ademt oppervlakkig, waardoor er te weinig zuurstof in je bloed komt en we voortdurend moe en gestrest zijn.

Ik sta elke dag op tussen vier en vijf. Ook in het weekend. Ik word vanzelf wakker. Dan drink ik een glas lauw water met citroen. Het zijn de enige momenten waarop je telefoon niet elke vijf minuten biept. De tijd en de wereld zijn van jou alleen. Mijn ochtendmeditaties en yogasessies nemen vaak meer dan twee uur in beslag, maar betalen zichzelf dubbel en dik terug. Je krijgt zoveel meer gedaan. Stress verdwijnt naar de achtergrond.

Mijn zoon vindt dat mijn onbijtsmoothies eruitzien als slootwater, maar ze smaken heel lekker. Ik voel me soms een toverheks als ik mijn zakjes superfoods tevoorschijn haal : spirulina, chlorella, chiazaadjes, maca, rauwe cacao… Die hebben een hoge concentratie aan vitamines en proteïnen. Elke ochtend drink ik ook een komkommersapje. Er zit silica in, en dat wordt weleens een yogamineraal genoemd omdat het je soepel houdt.

Ik drink nooit alcohol. Als je zoveel mediteert, wordt je lichaam daar extreem gevoelig voor. Het instantplezier weegt niet op tegen de gevolgen de volgende dag. En ik wil graag met een fris hoofd opstaan en aan een goedgevulde dag beginnen. Ik drink ook nooit koffie. Dat is een quick fix, maar verzuurt je lichaam. Frisdrank mijd ik ook. Ik ga weleens op café, maar dan neem ik kamillethee, en dat is even gezellig.

Je kunt jezelf jonger denken. Ik geloof daarin. Het hangt op een post-it op mijn spiegel. Ik ben 38 maar ik voel me 27. Door yoga schreeuwt je lichaam om gezond eten en drinken, en veel beweging. Die gezonde levensstijl heeft zich gradueel opgebouwd in de loop der jaren. Ik ben niet zomaar van de ene op de andere dag geswitcht.

Goedele Leyssen is ex-beautyjournaliste. Ze geeft workshops en yogaseminaries in binnen- en buitenland. ‘Boost – Het handboek voor lichaam en geest’ kost 22,50 euro en is uitgegeven bij Manteau.

DOOR VEERLE HELSEN & FOTO KURT STALLAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content