Floaten in Antwerpen
Aanbod
Het Antwerp Floating Center is een van de weinige plekken in België waar je kunt floaten. Deze relaxatietechniek, eind jaren ’40 bedacht door een Amerikaanse neurofysioloog, poogt alle zintuiglijke stimuli uit te schakelen. Op het internet wijdden floating-fans tientallen websites aan de Restricted Environmental Stimulation Technique (REST). Het principe is eenvoudig: drijvend op zout water in een licht- en geluidloze tank komt de gebruiker tot volledige fysieke en mentale ontspanning. De techniek zou vermoeidheid, jetlag, stress, nervositeit en lichte huidaandoeningen bestrijden. Ook je weerstand en concentratievermogen zouden aangescherpt worden.
Onze bevindingen
Oog in oog met de tank in kwestie, kleiner dan een doorsnee- Smart, ben ik minder enthousiast. Moet ik het in dat donkere hol een uur uithouden? Bovendien moet ik een verklaring ondertekenen waarop ik bevestig niet te lijden aan hart- en ademhalingsproblemen en dergelijke meer. Zaakvoerder Elisabeth Cluzel stelt me gerust: de cabine kan van binnenuit geopend worden en onwel is nog niemand geworden. “Elders lig je met z’n drieën in een tank of drijf je in een open zwembad, maar dat is niet hetzelfde. Floaten in een rumoerige en verlichte ruimte is zinloos”, voegt de Marseillaise er fijntjes aan toe. Voor alle veiligheid vraag ik nog even naar de reiniging van het water. Het wordt na elke sessie grondig gefilterd.
Toegegeven, al dobberend verdwijnen mijn bedenkingen snel. Het water, dat door het hoge gehalte epsomzout wat glibberig aanvoelt, benadert de lichaamstemperatuur (weer een stimulus minder) en torst me moeiteloos. Ik laat mijn hoofd achterover hangen en trek de klep dicht. Wat volgt is een unieke en bevreemdende ervaring: als de new-agemuziek op de achtergrond verdwijnt, blijf ik helemaal alleen achter in het donker. Plotseling is er niets meer. Na een tiental minuten adem ik als vanzelf veel rustiger, terwijl mijn benen loodzwaar maar heerlijk ontspannen drijven op mijn privé-Dode Zee. Zo moet gewichtloosheid aanvoelen, bedenk ik. Ik lijk voortdurend achterover te tuimelen. Vrij snel verlies ik alle besef van tijd. Ben ik hier nu al een halfuur of slechts een kwartier? Ik weet het niet. Niet dat het me veel uitmaakt in deze toestand van opperste rust: sneller en makkelijker dan verwacht, denk ik al snel aan niets meer. Als ik mijn kleine teen beweeg, lijkt dat een enorme deining te veroorzaken. De techniek lijkt dus te werken.
Toch word ik tegen het einde van de sessie een beetje onrustig. Met veel moeite probeer ik te bewegen, al voel ik me daarvoor te slap. Mijn spieren lijken verschrompeld te zijn. Genoeg, ik wil eruit, en blijf hopen dat een zeemeermin opduikt om alsnog het eeuwige pijnpunt, mijn rug, te masseren. Gelukkig kondigt muziek het einde aan.
Hoe weldoend de behandeling wel is, merk ik achteraf, in de fauteuil met een kopje thee. Volgens Cluzel is twintig minuten op adem komen een noodzaak. Mijn lichaam komt van ver, het lijkt op automatische piloot te bewegen. Hoe ik als een oud mannetje krachteloos uit de tank ben gestapt, weet ik niet eens meer. Fotografe Catherine, die in de tweede tank heeft gelegen, is zichtbaar opgeknapt en enthousiast: “Ik lijk vijf uur geslapen te hebben.” In de auto (we lijken wel zondagsrijders na een uitstapje) kunnen we slechts één punt van kritiek bedenken: gezien de prijs zou het Floating Center best wel wat gezelliger mogen zijn. Zo is de douche (met badjas, handdoeken en douchegel) een mager beestje.
Het opgepepte gevoel de volgende dag bevestigt onze eerste indruk: Michael Jackson had gelijk toen hij zich zo’n ding aanschafte.
Prijs
1200 fr. per sessie van 60 minuten (abonnementen mogelijk). Trek in totaal anderhalf uur uit.
Antwerp Floating Center, Nottebohmstraat 4, 2018 Antwerpen, 03-235 23 10, users.skynet.be/floating. Maandag-zondag, 10-22 u. na afspraak. Met vakantie tot 19/4.
Wim Denolf / Foto’s Catherine Lambermont
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier