De zon in je glas

Wie met vakantie gaat naar het Franse zuiden, komt ze onvermijdelijk tegen: de wijnen van de Côtes du Rhône.

Vakantie

Als je over l’a utoroute du Soleil naar het zuiden rijdt, kom je vanaf Montélimar in de zuidelijke Rhônevallei terecht. Hier begint de zon pas echt volop te schijnen, en dat weerspiegelt zich in de wijnen die vol, rond en krachtig zijn.

Druiven

De wijnen van de Rhônevallei zijn doorgaans een mengeling van verschillende druiven, bestand tegen hitte en droogte. Voor rode wijnen gaat het om druiven als grenache, syrah, carignan, cinsault en mourvèdre; voor witte om onder meer marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, clairette en bourboulenc.

Wat eet je erbij?

Zowel de witte als de rode wijnen van de zuidelijke Rhônevallei zijn nogal krachtig, en vragen dus om gerechten met sterke smaken: gegrilde vis en vis in saus (voor de witte), stoofschotels, pasta en gegrild vlees (voor de rode). Beide wijnen zijn ook ideaal voor een zomerse barbecue.

Labels

De instapcategorie van wijnen draagt het label Côtes du Rhône, een trapje hoger staan de Côtes du Rhône Villages, al of niet aangevuld met de naam van een gemeente. De top van de streek wordt gevormd door de zogenaamde cru’s, wijnen die alleen een gemeentenaam vermelden. De bekendste daarvan is Châteauneuf-du-Pape, gevolgd door Gigondas, Vacqueyras, Lirac, Beaumes-de-Venise, Rasteau, Vinsobres en Cairanne.

TIP – Domaine de Cristia

Dit domein staat bekend om zijn dure topwijn châteauneuf-du-pape. Maar er worden ook goedkopere wijnen gemaakt onder het label Côtes du Rhône, die mee profiteren van het grote vakmanschap dat hier aanwezig is. De rode is heerlijk zwoel, vol, fluwelig en krachtig. De witte is lichter en frisser.

Domaine de Cristia, Côtes du Rhône 2016 – 10,35 euro (wit), 13,70 euro (rood),

wijnen-dekok.com

Domaine de Cristia, Côtes du Rhône 2016
Domaine de Cristia, Côtes du Rhône 2016

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content