De man die de kamer vulde

Peter Philips © gf

Drie Belgen die hem goed kenden over Kaiser Karl.

Peter Philips, creatief directeur voor Dior make-up, maar voorheen bij Chanel. Hij was nog steeds make-upartiest voor fotoshoots van Karl en defilés van Fendi.

“Al twintig jaar begroette Karl me op dezelfde manier: ‘Mister Philips, so happy to see you!’ Werken met hem was een ongelofelijk voorrecht en unieke ervaring. Ik heb zoveel aan hem te danken. Hij had veel respect en gaf me de vrijheid om mijn eigen ding te doen met zijn ideeën.

Karl was een creatieve duizendpoot. Een fotoshoot met hem kon eindeloos duren, omdat hij telkens weer verdween voor een afspraak tussendoor. Hij combineerde voortdurend alles: ontwerpen, foto’s maken, stoffen kiezen, schetsen, lezen, interviews geven…

Achter zijn strakke imago ging een fantastisch man schuil. Hij was grappig, menselijk en hield wel van een schuine mop. Bij Chanel kende hij iedereen bij naam en hij zei iedereen altijd gedag. Mijn gedachten gaan dan ook uit naar de mensen uit zijn team. Hun verdriet moet immens zijn.”

Model Yumi Lambert liep verschillende shows voor Chanel en Fendi. Ze was ook het eerste Belgische model in een Chanel-campagne.

“Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe verbaasd en triest ik ben. Een modemonument, een fantastische ziel en ongelofelijk talent heeft ons verlaten. Niet alleen heeft hij Chanel gemaakt tot wat het vandaag is, hij heeft mij ook gevormd als persoon. Hij zal altijd bij ons zijn door zijn werk en zijn geest. RIP Karl, ik hoop dat waar je nu bent je je avonturen kunt verderzetten en de engelen goed gekleed zijn.” (Deze reactie verscheen op haar Instagram.)

Els Pynoo werd in 2002 de muze van Karl Lagerfeld. Met de groep Vive la Fête trad ze meermaals op tijdens zijn defilés.

“Ik ontmoette hem de eerste keer in zijn studio in Parijs. Hij had onze muziek opgepikt en zag wel iets in ons. Bij wijze van groet omhelsde ik hem en hij mij ook. Dat was niet volgens de codes, maar het brak wel het ijs. We speelden vervolgens als eerste live op de catwalk.

Er ontstond een oprechte vriendschap. Hij nodigde ons uit bij hem thuis en in zijn buitenverblijf in Biarritz. Hij hield van delen en van mensen soigneren. Achter zijn coole look ging een warme persoon schuil die net als iedereen weleens over zijn jeugd en zijn ouders praatte. Onze vriendschap is langzaam verwaterd omdat hij voortdurend werkte, en wij dankzij Karl en Chanel wereldberoemd werden en het dus ook drukker kregen. Maar ik denk nog heel vaak aan hem, hij was een fantastische man.”

Yumi Lambert
Yumi Lambert© mondadori
Els Pynoo
Els Pynoo© bart musschoot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content