DE GROTE KLASSIEKERS

Vuitton en Cassina brengen hulde aan Perriand met een gelimiteerde heruitgave van het beroemde dagbed, dat zij ontwierp met Corbu en Jeanneret. Vuitton maakte het exclusieve matrasje van zadelleder.

Hij is grappig en eigenzinnig, zij is minimalistisch en koppig. Twee keer design in het museum: Marcel Wanders en Charlotte Perriand.

UIT DE SCHADUW VAN LE CORBU

Ze zal wel altijd geassocieerd blijven met Le Corbusier. Toch slaagt Charlotte Perriand (1903-1999) er nu toch in langzamerhand uit de schaduw van haar beroemde collega te treden. Cassina, de verkoper van de meubels ontworpen door het trio Le Corbusier / Jeanneret / Perriand, zette in het kader van het 110de geboortejaar van Perriand onder meer een reizende tentoonstelling op die voorjaar 2014 ons land aandoet. En in december 2013 liet Vuitton haar Maison au bord de l’eau (1934) bouwen op de beurs voor hedendaagse kunst Art Basel Miami. Samen met Le Corbusier ontwierp Perriand enkele absolute designiconen, zoals de LC 04-stoel, ook al wordt die nog vaak toegeschreven aan hem alleen. In 1927 werd ze opgemerkt op het Salon d’Automne in Parijs, en in hetzelfde jaar nog ging ze deel uitmaken van het bureau van Le Corbusier en Pierre Jeanneret, die haar de inrichting van hun interieurs toevertrouwden. Na tien jaar samenwerking vertrok ze naar Japan, waar ze zich toelegde op stedenbouw.

VEELZIJDIGE WANDERS

Marcel Wanders werd onlangs vijftig. Tijd dus voor een grote overzichtstentoonstelling. Pinned Up, de retrospectieve waar de bewonderaars van de Nederlandse dandy al lang op wachten, start op 1 februari 2014 in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan design sinds de heropening van het museum in 2012. Een terechte beloning voor deze Brabander, die inmiddels al geruime tijd gevestigd is in Amsterdam. Daar begon zijn carrière in 1996 met de Knotted Chair, een klein wonder van macramé, dat nu deel uitmaakt van de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York. Wanders combineert oude technieken met nieuwe technologieën. Zo werd hij al snel een erg succesvolle ontwerper. De man heeft veel gevoel voor show — The New York Times noemde hem ooit ‘de Lady Gaga van de designwereld’ — en hij weet zichzelf en zijn producten goed te verkopen. Kortom, een doorgewinterde zakenman. In 2000 creëerde hij het merk Moooi samen met Casper Vissers, terwijl hij continu zijn talenten botvierde in de meest uiteenlopende gebieden: bestek, verlichting, meubilair, sieraden, industrieel design, art direction. Veelzijdig en eigenzinnig. De tentoonstelling geeft een uniek beeld van de productie van deze markante ontwerper van boven de Moerdijk, aan de hand van meer dan vierhonderd objecten verspreid over een oppervlakte van 1100 vierkante meter.

Pinned Up, van 1 februari tot 15 juni 2014, in het Stedelijk Museum Amsterdam.

DOOR MATHIEU NGUYEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content