Alle wegen leiden naar Roman

© Luca Beel

“Verras ons! Ga je tekenboekje te buiten!” Vorig jaar organiseerde Knack Weekend samen met meubelmerk Serax een wedstrijd voor jonge ontwerpers. Decoredactrice Veerle Helsen mocht bij de winnaars aankloppen met het goede nieuws.

Luca Beel woont achter mijn hoek in Ledeberg. Dat is sinds enkele jaren een trekpleister voor creatievelingen, omdat het een van de weinige Gentse deelgemeentes is waar huizen nog betaalbaar zijn. Luca en de bevriende ontwerper Adriaan Tas tekenden er samen hun zitmeubel Roman en daarmee wonnen ze onze designwedstrijd voor jong talent. De hoofdprijs: hun eigen ontwerp gaat in productie en is binnenkort echt te koop.

Als Luca de voordeur opent, waait de creativiteit bijna naar buiten. Binnen vullen architectuur- en designboeken de muren en een oud gymtapijt de vloer. Adriaan, die in Brussel woont, komt erbij zitten. De namen Luca Beel en Adriaan Tas zeggen je misschien nog niet veel, maar toch kunnen beiden al een indrukwekkend parcours voorleggen. Zij is 27, hij 26. Adriaan verzorgde onder meer het artwork van Good News, de nieuwe plaat van rockband School is Cool die net uit is. De grafisch vormgever heeft ook Base Design en galerie Maniera op zijn klantenlijst staan, twee grote namen in de Brusselse designwereld. Hij tekende de scenografie voor de architectuurexpo Embedded van het Vlaams Architectuurinstituut in deSingel in Antwerpen, en heeft een ontwerp klaar voor een nieuwe – technisch heel innovatieve – tafel. Luca zoekt haar weg als ontwerper en architectuurfotograaf en werkt onder meer voor architectenbureaus dmvA .Voor ons fotografeerde ze de reportage op p. 54. Ze vertellen over Roman, hun modulaire zitbank waarmee ze de harten van de jury veroverden.

Bogen en kolommen

Hoe vernieuw je een zitbank? Het meubelstuk zit meestal eenvoudig in elkaar: vier poten en een oppervlak om op te zitten. Het is niet evident om nog origineel uit de hoek te komen. En toch deden ze het. Luca en Adriaan integreerden bogen in hun ontwerp, nissen onder het zitoppervlak. “Je kunt er je voet in verstoppen”, lacht Adriaan. Maar ook: stapel twee of meer Romans op elkaar en je krijgt een (boeken)kast.

De bogen en kolommen van hun meubel doen meteen denken aan Italië, en dat is geen toeval. “De Italiaanse architectuur zal me altijd inspireren”, zegt Luca. Elk jaar ging het gezin Beel op reis naar Italië, om cultuur op te snuiven en gebouwen te bestuderen. Ten huize Beel maakten gebouwen, lijnen en stenen een groot deel uit van de opvoeding. Luca is immers de dochter van Stéphane Beel, een van de bekendste architecten van ons land. Ze bewondert haar vader, maar wordt niet graag met hem vergeleken. Dat is ook niet van toepassing. Luca ontwerpt geen huizen, ze fotografeert ze.

Ze ontwerpt wel andere dingen: haar fabuleuze bowls bijvoorbeeld, een reeks betonnen schalen met kleurrijke details. Sinds deze maand zijn ze te koop bij Billierose in Gent en Orlanda in Brussel, of via Luca’s eigen website. In het model Confetti zitten knikkers verstopt. Als je er op zolder nog hebt liggen: één adres. Luca maakt de bowls volledig met de hand.

“Ik kan niet samenwerken”, zegt ze. “Totaal niet. Zet me niet in een creatief team, want dat komt niet goed.” Maar met Adriaan Tas lukt het vreemd genoeg wel, misschien omdat ze elkaar goed aanvullen. Zij met haar fotografisch oog en hij met zijn grafische achtergrond. Ze werden goede vrienden tijdens de opleiding meubelontwerp aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Ze delen de opvatting dat een meubel niet alleen functioneel moet zijn, maar ook esthetisch. En als ze praten over elkaar, voel je de bewondering voor elkaars werk.

Roman heet de zitbank waarmee de jonge wolven onze hoofdprijs wonnen. De referentie is duidelijk. “Die naam stond ook op de lijst van potentiële voornamen die mijn vriendin en ik opstelden voor onze kinderen”, zegt Adriaan. “Maar bij nader inzien hebben we hem geschrapt. Roman Tas. Stel je voor.”

Roman is in productie bij Serax en komt begin volgend jaar op de markt. Hou Knack Weekend in de gaten voor de officiële datum. serax.be

Tekst Veerle Helsen & Portret Luca Beel

“De Italiaanse architectuur zal me altijd blijven inspireren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content