Zo reist u licht en stressvrij

© iStockphoto

Hou deze 15 tips in gedachten voor een zorgeloze en aangename reis.

Op reis gaan brengt altijd stress met zich mee. Wie gaat de koffers inpakken? Bent u niets vergeten? Hou 15 onderstaande tips in de gaten en vertrek met een gerust hart op vakantie.

1. Neem alleen mee wat u echt nodig heeft

Het ligt in onze natuur om alles mee te nemen tot onze valies propvol zit. Een extra boek voor het geval het eerste boek helemaal uitgelezen wordt. Of een extra trui, mocht het vriezen aan de Costa Brava. Iedereen probeert plannen te maken ‘voor het geval dat’ en eindigt met een bagage waar u toeslag moet op betalen én een pijnlijke rug. Neem enkel mee wat u echt nodig hebt, en mocht u iets vergeten zijn, de meeste zaken kan u ter plaatse toch kopen.

2. Koop dingen onderweg

Shampoo, douchegel en tandpasta zijn kleine dingen, maar nemen veel plaats in in de bagage. Neem zaken die u in vele hotels gratis kan krijgen niet mee op reis. Anderzijds kan u lokale marktjes afschuimen. Zo snuift u de couleur local op en kan u uw valies volstouwen met belangrijker zaken.

3. Laat entertainment thuis

Boeken, spelletjes, mp3 of een laptop zijn dingen die we graag meenemen op reis, voor in het vliegtuig of aan het zwembad. Jammer genoeg nemen deze zaken erg veel plaats in beslag. Knoop liever een gesprek aan met andere toeristen, of iemand van het hotel. Er is op vakantie genoeg te doen zonder dat u zich hoeft te vervelen. Wilt u dan toch een spel kaarten, koop dan een set op vakantie. Goedkoop en bovendien een leuk souvenir!

4. Steek zoveel mogelijk in uw handbagage

U wilt meteen zwemmen als u in het hotel aankomt? Steek dan zeker badgerief in de handbagage. Of trekt u meteen de stad in? Met een reserveset kledij in de handbagage bent u snel omgekleed en hoeft u niet op uw valiezen te wachten.

5. Veiligheidscontroles, uw vriend

Hebt u ook een hekel aan de talloze veiligheidscontroles? Wees dan goed voorbereid. Draag gemakkelijke schoenen die u vlot kan aan- en uittrekken. Laat riemen en sierraden thuis, dan hoeft u deze niet af te doen. Vloeistoffen kan u maar beter wegbergen in de valies. Zorg er altijd voor dat u uw paspoort en boarding pass bij de hand heeft, zo verliest u minder tijd. Ohja, werk altijd mee met de controleurs, die mensen doen ook maar hun werk.

6. Stuur souvenirs naar huis

Souvenirs zijn een leuk aandenken, maar ze nemen jammer genoeg veel plaats in. In de meeste souvenirshops kan u echter uw souvenirs naar huis laten sturen. Plaatsbesparend en geen kopzorgen over al dan niet gebroken souvenirs bij uw thuiskomst. Uw souvenirs zullen thuis op u wachten in het postkantoor of bij familie.

7. Gedraag u niet als een toerist

Wanneer u met overvolle tassen op uw reisbestemming aankomst, zal de lokale bevolking u al snel identificeren als toerist. Voor de lokale bevolking bent u dan ook een makkelijk doelwit voor afzetpraktijken en berovingen. Taxichauffeurs en winkels vragen meer geld wanneer u van hun diensten gebruik maakt. Wees dus slim en loop niet met een joekel van een fotocamera rond uw nek!

8. Draag kledij meerdere malen

Thuis heeft u het liefst elke dag een nieuwe outfit aan, want het kan niet zijn dat er iemand ons met hetzelfde kledingstuk meerdere malen ziet rondlopen. Daar hoeft u zich op vakantie niets van aan te trekken. Niemand die u kent, en u kan gerust eens dezelfde broek of t-shirt dragen zonder verkeerd bekeken te worden.

9. Wassen geblazen

Uiteraard wordt kleding vuil. De meest kwetsbare stukken zijn de lichtste stuks, zoals t-shirts, ondergoed en sokken. Deze kledij droogt echter zeer snel, dus kan u ze perfect wassen in de wasbak of zelfs in een rivier. Heeft u kledingstuk slechts een klein geurtje? Hang uw t-shirt dan een nachtje in de badkamer waar stoom hangt. Succes gegarandeerd.

10. Draag laagjes

Neem lichte kleren mee op vakantie en draag verschillende laagjes over elkaar. Zo bent u voorbereid op alle weersomstandigheden. Bovendien bespaart u een pak plaats in de reiskoffer.

11. Laat de slaapzak thuis

Of u nu in een motel of een vijfsterren-resort slaapt, beddengoed is er altijd aanwezig, soms tegen een kleine betaling. Laat dus die slaapzak thuis en neem liever een eigen laken en/of kussensloop mee. Deze kunnen soelaas bieden in onhygiënische omstandigheden.

12. Vergeet kostuum en galajurken

Tenzij u op zakenreis of naar een bruiloft gaat, laat u uw maatpak, cocktailjurken en stilettos gewoon thuis .Gaat u toch een avond naar het casino? Een overhemd en een zomerjurkje die u tevens overdag kan dragen, zijn de ideale oplossing. Voor vrouwen zijn er opvouwbare ballerina’s, licht, ruimtebesparend en goed voor elke gelegenheid.

13. Go local

Kledinggewoontes zijn in elk land anders, en hoe religieuzer het land, des te bescheidener de dresscode. Neem dus niet enkel minirokjes en blote-buik topjes mee, maar ook een vestje en een lange broek of rok. Geen inspiratie? Koop dan enkele zaken op de plaatselijke markt, zoals een djellaba.

14. Verdelen is de boodschap

Smijt nooit al uw kledij op een hoopje in de koffer. U vindt nooit terug wat u zoekt en u mag beginnen strijken bij aankomst. Organisatie is essentieel voor uw reis, dus verdeel uw kledij in enkele kleinere zakken zodat u alles makkelijk terugvindt.

15. Kies comfortabele schoenen

Met hoge pumps het vliegtuig opstappen? Wij raden het u alvast niet aan. Een goede en stevige schoen is een echte must voor de wereldreiziger. Zorg er altijd voor dat deze schoenen waterdicht zijn en comfortabel zitten.

Bron: Columbus Magazine / MC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content