Weekendtrip: rustig en charmant Amiens

© .

Een zomer lang reist Knack Weekend naar steden binnen een straal van 300 kilometer rond Brussel. Daar gidst een local ons langs zijn favoriete plekken. Deze week: Amiens.

DE LOCAL – Coralie Boitel

Coralie (30) woont na enkele omzwervingen sinds twee jaar opnieuw in haar geboortestad Amiens. Ze heeft er een make-upstudio en werkt alleen met natuurlijke en biologische schoonheidsproducten van merken als RMS Beauty, Kjaer Weis en Kure Bazaar. Ze laat haar klanten ontdekken wat goed is voor hun huid, en ons wat leuk is in Amiens. “Amiens is een charmant en rustig stadje, de levenskwaliteit is hier hoog.”

So Green, Rue Dumeril 2, sogreen-makeup.fr

VOOR DE SHOPAHOLIC – Wanderlust

In het stadscentrum van Amiens is het leuk winkelen, vertelt Coralie. Twee huizen voorbij haar make-upstudio zit haar favoriete winkel: Wanderlust. “Deze conceptstore heeft een uitgekiende selectie decoratiespullen, verlichting, kantoormateriaal en accessoires. Ik kocht er laatst een prachtige agenda van Mr. Wonderful.” Nieuw deze zomer zijn de humoristische én elegante broches en patches van het Parijse Macon & Lesquoy. Elk van de broches is met de hand geborduurd in leuke motieven en levendige kleuren.

Wanderlust, Rue Dumeril 6, wanderlust-conceptstore.com

VOOR DE VINYLLIEFHEBBER – La Malle à Disques

La Malle à Disques, waar het aanbod net zo indrukwekkend is als de muzikale kennis van de uitbater.
La Malle à Disques, waar het aanbod net zo indrukwekkend is als de muzikale kennis van de uitbater.

“Muziek- en vinylliefhebbers moeten zeker eens langsgaan bij La Malle à Disques, een van de laatste onafhankelijke platenwinkels in de regio”, zegt Coralie. Hier vind je alle muziekgenres en alle artiesten, de hele muziekindustrie is vertegenwoordigd: van grote platenbazen tot kleine, onafhankelijke labels. “Het aanbod is enorm en de muzikale kennis van Thierry, uitbater van de zaak, is onovertroffen.”

La Malle à Disques, Rue du Marché Lanselles 1, lamalleadisques.fr

VOOR KLEUR IN HET LEVEN – Chroma

De trots van Amiens is de statige Notre-Damekathedraal. “Die moet je absoluut gezien hebben”, zegt Coralie. De Notre-Dame d’Amiens is de grootste gotische kerk van Frankrijk – groter nog dan haar Parijse zusje – en is UNESCO Werelderfgoed. Deze zomer staat de kathedraal extra in de schijnwerpers. “Elke avond rond tien uur is er het lichtspektakel Chroma.” Tot zeventien september krijg je de kleurrijke projecties te zien, begeleid door muziek. Het scenario kwam tot stand in samenwerking met de Franse historicus Michel Pastoureau, die zich verdiept in de symboliek van kleuren door de eeuwen heen.

Notre-Dame d’Amiens, Place Notre Dame 30. In juli om 22.30 uur, in augustus om 22.00 uur, en in september om 21.45 uur.

VOOR DE KOFFIEFANAAT – Dasi Frères

Zoete verlokkingen en meer dan twintig koffiesoorten bij Dasi Frères.
Zoete verlokkingen en meer dan twintig koffiesoorten bij Dasi Frères.

Toe aan een koffiepauze? Dan is er Dasi Frères, een koffiebranderij en theehuis in één. “Het is een gezellige zaak en je drinkt er excellente latte macchiato’s”, zegt Coralie. Voor wie zin heeft in iets zoets, zijn er elke dag nieuwe suggesties. “Die zijn moeilijk te weerstaan, ook hun koekjes zijn overheerlijk.” Bij Dasi Frères vind je meer dan twintig koffiesoorten uit alle hoeken van de wereld, en de huisgebrande koffie is er ook te koop: zowel de bonen als gemalen koffie, maar ook capsules en koffiepads. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod thee van grote Franse namen als Mariage Frères, Palais des Thés en Kusmi Tea.

Dasi Frères, Rue de Beauvais 20, dasifreres.com

VOOR DE GROTE HONGER – L’Aubergade

Dineren in Amiens is geen experimenteel avontuur, het aanbod is ietwat klassiek. “Hier tref je geen hippe Parijse bistro’s, maar bij Au Relais des Orfèvres en brasserie l’Horloge in het stadscentrum kun je uitstekend eten”, zegt Coralie. Bij les Orfèvres staat Fréderic Barette achter de kookpotten, zijn vrouw Pennie zorgt voor een warme ontvangst en vriendelijke bediening. In l’Horloge genieten zowel locals als toeristen van de degelijke Franse keuken. Voor wie het iets meer mag zijn, is er ook l’Aubergade, zo’n zes kilometer buiten Amiens. “Dit is het adres voor een memorabele maaltijd, het is dé gastronomische referentie in de omgeving.”

Au Relais des Orfèvres, Rue des Orfèvres 14, lesorfevres.com

Brasserie de l’Horloge, Rue des Sergents 7, L’Aubergade, Route Nationale 78, 80480 Dury, aubergade-dury.com

De Notre-Dame is nóg indrukwekkender tijdens het lichtspektakel Chroma.
De Notre-Dame is nóg indrukwekkender tijdens het lichtspektakel Chroma. © Paul Lebrun / Spectacle Spectre Lab pour Amiens Métropole

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content