Virunga Nationaal Park

Virunga National Park in Congo op de grens met Rwanda is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar nog berggorilla’s leven.

Virunga National Park op de grens met Rwanda is één van de laatste twee plaatsen ter wereld waar nog berggorilla’s leven.

Landschap Wat moet je zien? Welke dieren leven er? Geschiedenis Praktische informatieHet park is wereldberoemd geworden door de film ‘Gorilla’s in the Mist’ over de Amerikaanse onderzoekster Dian Fossey die jarenlang onder de berggorilla’s leefde en veel waardevolle informatie over deze dieren heeft weten te verzamelen. Helaas vormt het park geregeld – zoals nu – het strijdtoneel van de oorlogen in de regio. Maar stropers en houtskoolhandeleren richten zo mogelijk nog meer schade aan.

Het landschap in Virunga is bijzonder afwisselend: moerassen, steppen, dichte bossen en savannen, maar ook besneeuwde bergtoppen van boven de 5000 meter en lavavelden. Het werd al in 1925 uitgeroepen tot een nationaal park om de berggorilla’s te beschermen. Het is daarmee het oudste nationale park in Afrika.

In geen enkel ander Afrikaans park leven zoveel inheemse diersoorten als in Virunga. De Belgische parkopzichter Emmanuel De Merode beweert zelfs dat Virunga ongetwijfeld het mooiste nationale park op aarde is.

Virunga zou dan miljoenen bezoekers kunnen trekken, ware het niet dat het park op de grens van Rwanda en Congo ligt en de laatste jaren geregeld als strijdtoneel fungeerde van strijdende partijen in een van de oorlogen in Congo of Rwanda.

Vluchtelingen zoeken er een veilig onderkomen en in tijden van relatieve vrede struinen er stropers en illegale houtskoolhandelaren rond. Die laatste vormen waarschijnlijk de grootste bedreiging voor de natuur.

Sinds 1979 staat Virunga op de Lijst van Werelderfgoederen van Unesco, maar het valt niet mee om een park in zo’n oorlogsgevoelig gebied te beschermen. De afgelopen jaren zijn meer dan honderd rangers vermoord en in 2007 reageerde de hele wereld geschokt toen acht berggorilla’s vermoord gevonden werden.

Informatie
Official Website of the Virunga National Park

Foto: Epa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content