Tien unieke belevenissen in het eeuwenoude oosten van Ierland

In het oosten van Ierland hebben in de loop van vele eeuwen monniken, ridders, koningen en christenen hun sporen achtergelaten. Wandel er door 5000 jaar geschiedenis op plekken als de prehistorische site Brú na Bóinne en het vroegchristelijke studiecentrum Glendalough.

Tien unieke belevenissen in het eeuwenoude oosten van Ierland
.

Lees ook:

50 prachtige plaatsen in Ierland en Noord-Ierland

Vier mooie roadtrips in Ierland

1. Brú na Bóinne © GF

Brú na Bóinne is een prehistorische site met de grootste collectie megalithische monumenten in Europa. Je vindt er zo'n negentig stenen monumenten waarvan de bekendste Newgrange is: een tachtig meter grote grafheuvel.

Brú na Bóinne © Getty Images

Brú na Bóinne

Brú na Bóinne © Getty Images

Brú na Bóinne

Brú na Bóinne © GF

Brú na Bóinne

2. Kilkenny © Getty Images

Kilkenny behoort tot de mooiste stadjes in Ierland. Je wandelt er door meer dan duizend jaar geschiedenis. De stad is weliswaar klein, maar zeer levendig en verrassend. Behalve het imposante normandische kasteel met zijn uitgestrekte tuinen, vind je er verschillende abdijen, smalle middeleeuwse straatjes en resten van de stadsmuren.

Kilkenny © Getty Images

Kilkenny Castle

Kilkenny © Getty Images

Kilkenny

3. Glendalough © Getty Images

Glendalough is een mooie vallei in de Wicklow Mountains en ook de naam van het klooster dat er in de zesde eeuw werd gesticht door de heilige Kevin. In die tijd groeide het klooster uit tot een belangrijk christelijk studiecentrum en ontstond er een kleine stad omheen. De opvallende ronde, dertig meter hoge toren staat er nog altijd.

Glendalough © Getty Images

Glendalough

Glendalough © Getty Images

Glendalough

4. Hook Head Lighthouse © Getty Images

Hook Head Lighthouse is de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld en ligt in County Wexford. De vuurtoren is opengesteld voor bezoekers. Vanaf het uitkijkplatform heb je een eindeloos uitzicht over zee terwijl je luistert naar de verhalen van het leven als vuurtorenwachter.

Hook Head Lighthouse © Getty Images

Hook Head Lighthouse

5. Dunbrody Famine Ship © Getty Images

Dunbrody Famine Shipis een replica van een origineel emigrantenschip uit 1840, de tijd dat Ieren massaal naar de VS trokken om de armoede en honger in hun land te ontvluchten. Je leert er meer over deze droeve periode in de geschiedenis van Ierland aan de hand van gekostumeerde personages en interactieve tours.

6. Clonmacnoise in County Offaly © Getty Images

Clonmacnoise is een kloosternederzetting aan de oevers van de River Shannon die al in het jaar 548 werd gesticht. Er staat nog behoorlijk veel overeind. Zo zie je er ruïnes van een kathedraal, een kasteel, een hoge ronde toren, meerdere kerken, twee belangrijke kruizen en een groot aantal christelijke grafstenen.

Clonmacnoise © Getty Images

Clonmacnoise

Clonmacnoise © Getty Images

Clonmacnoise

7. Titanic Experience in Cobh © Getty Images

De Titanic Experience is te vinden in de pittorske havenstad Cobh in Country Cork. Het was de laatste aanleghaven van de Titanic voordat het de Atlantische Oceaan over zou steken. Bezoek hier de 'Heartbreak Pier' en laat je meevoeren op de noodlottige vaart van het schip in de Titanic Experience.

Titanic Experience © Getty Images

Titanic Experience

8. Irish National Stud © Getty Images

De Irish National Stud in Country Kildare is een van de meest toonaangevende paardenfokkerijen in de wereld. Je ziet er met eigen ogen waarom de Ieren koning te paard zijn. Maak je bezoek compleet met een wandeling door de ernaast gelegen Japanse tuinen.

9. Rock of Cashel © Getty Images

De Rock of Cashel is nog zo'n spectaculaire historische bezienswaardigheid in het oosten van Ierland. Binnen de imposante muren ligt een grote ronde toren, een eeuwenoude kathedraal en de mooiste Romaanse kapel van het land.

Rock of Cashel © Getty Images

Rock of Cashel

Rock of Cashel © Getty Images

Rock of Cashel

10. Cavan Burren Park © GF

Cavan Burren Park is een idyllisch landschap in Couny Cavan. Het is zowel in geologisch als in archeologisch opzicht zeer de moeite waard. Langs de wandelpaden en in een interactief centrum kom je van alles te weten over de interessante geschiedenis van het gebied. Het park is een onderdeel van het UNESCO Marble Arch Caves Global Geopark en een waar paradijs voor wandelaars.

Cavan Burren Park © Getty Images

Cavan Burren Park