Tbilisi, de Georgische stad die heruitgevonden werd door jongeren

Het Narikala kasteel © Getty Images/iStockphoto
Yaell Monas
Yaell Monas Medewerker Knack Weekend

De Georgische hoofdstad Tbilisi laat zich in een zin het best beschrijven als ‘een urban jungle tussen de restanten van de Sovjet Unie’. De stad is een broeihaard voor jonge kunstenaars, artiesten en modefanatiekelingen om hun creativiteit de vrije loop te laten.

Dat de ingesteldheid van de maatschappij verandert zien we wereldwijd, maar Tbilisi is er het levende bewijs van dat Generatie Y en Z de wereld op zijn kop gaan zetten. Tussen de restanten van wat vroeger de Sovjet-Unie was en nieuwe architecturale hoogstandjes zoeken jongeren hun weg naar creativiteit. Er waait duidelijk een nieuwe wind door het Berlijn van Oost-Europa!

Dansen in oorlogsruïnes

Tbilisi heeft het hard te verduren gekregen in het verleden. Turken, Sovjets, Russen en Perzen hebben allemaal hun stempel gedrukt op de stad, en pas sinds enkele jaren is het er relatief rustig. Dat verklaart meteen de vergelijking met het Berlijn uit de jaren 90. Het is een hippe stad vol jong talent, maar met de robuuste uitstraling van Sovjetgeweld. Meng dat met de inbreng van het westen en je krijgt een stad vol kunstenaars, muzikanten en mode-ontwerpers die momenteel de jaren 90 herbeleven in Tbilisi.

De stad is een aantrekkelijke hotspot voor backpackers, maar ook kunstliefhebbers, nachtraven en culinaire hipsters komen er aan hun trekken

Bij een land dat omringd is door Azerbeidzjan en Rusland denk je misschien niet meteen aan techno clubs en modeshows, maar laat dat nu precies de reden zijn om Tbilisi te bezoeken. Het nachtleven in Tbilisi trekt toeristen aan van over de hele wereld, en Club Bassiani kreeg de bijnaam Donkerste underground club ter wereld. Net zoals het beruchte Berghain in Berlijn hangt er een soort mysterie rond Bassiani, dat de kelder van een voormalig Sovjet voetbalstadium een nieuwe bestemming heeft gegeven.

Post-Sovjet mode

De locaties van clubs, kunstgallerijen of modeshows (denk aan een mengelmoes van historische gebouwen en moderne architectuur) is exact wat de stad zo speciaal maakt. Zo kan je op de hoogste verdieping van de wetenschappelijke bibliotheek een modeshow bewonderen waar jongens in rokken en cowboyboots de kleine ruimtes door wandelen. Streetwear koop je in de Chaos Concept Store die tegelijkertijd dienst doet als kunstgalerij, en een biertje drink je in Tbilisi met de eigenaar van een vinylwinkel aan z’n kassa. Of bij iemand die je bij zich thuis uitnodigt, want zo gastvrij zijn de Georgische bewoners wel.

Panoramic view of Tbilisi at sunset
Panoramic view of Tbilisi at sunset© Getty Images/iStockphoto

Eén van de bekendste Georgiërs is Demna Gvasalia, de bedenker en ontwerper van het luxe kledingmerk Vetements. Gvasalia haalt zijn inspiratie uit wat de jeugd draagt in zijn thuisstad, en mengt Beverly Hills 90210 slogans met merken zoals DHL en Umbro. Wie de jaren 90 mist, kan dus gewoon het vliegtuig nemen naar Tbilisi en daar zijn jeugd herbeleven tijdens de modeweek. Die vier dagen zijn dan ook de belangrijkste periode van het jaar voor jonge designers om hun naam en kleding de wereld in te sturen.

Jong versus oud

Toch is het niet allemaal hipsterterrasjes en urban streetstyle wat de klok slaat. Tussen de designstores en coffeebars vind je winkels uitgebaat door gepensioneerde vrouwen, met als enige verkoopswaren pakken koffie en uien. Met wat geluk kan je er zelfs nog aan ruilhandel doen, of gewoon een gezellig praatje maken met de lokale bewoners. Die hebben namelijk veel te vertellen, aangezien de stad pas in 1991 verlost werd van het Sovjet regime.

Georgië staat bekend om zijn adembenemende landschappen en ongerepte natuurparken in het hartje van de Kaukasus. De hoofdstad ligt in een dal en de rivier Mtkvari splitst de stad in twee delen, met een oud en een nieuw deel. Door de natuur en combinatie van Europese en Aziatische cultuur is de stad een aantrekkelijke hotspot voor backpackers, maar ook culinaire hipsters komen er aan hun trekken. De Erekle II is dé straat-to-be voor gezellige terrasjes, heerlijke maaltijden of een frisse cocktail.

Vooruitstrevend

Wijk Vera is éen van de vooruitstrevendste wijken van de stad, te vergelijken met de Nationalestraat in Antwerpen, maar dan wel in een aangenamer klimaat. Designstores wisselen af met hippe koffiebars en musea. Zo is er het Moma-museum voor moderne kunst, dat niks te maken heeft met de New Yorkse variant. Toch vind je de hedendaagse kunst niet in musea, maar verstopt op de derde verdieping van oude gebouwen ingericht als koffiebars.

Tbilisi, de Georgische stad die heruitgevonden werd door jongeren
© Getty Images/iStockphoto

Bij Café Gallery kan je overdag terecht voor soep tussen de kunstwerken, en ’s avonds kan je er de ziel uit je lijf dansen. Het café – trouwens eén van de eerste clubs in de stad die holebi’s verwelkomden – wordt dan omgetoverd tot hippe nachtclub.

Fight for your right

Het is te danken aan de volhardendheid van Generatie Y en Z dat de stad geëvolueerd is van een speelbal tussen grootmachten naar een safe haven voor jonge ondernemers en creatievelingen. Tot enkele jaren geleden was het beleid er namelijk zo streng dat jongeren zich verplicht voelden verandering te brengen.

In 2013 werd een anti-homofobiebijeenkomst nog aangevallen en drugsbezit leidde tot gevangenisstraffen. Nu proberen de Georgische jongeren een toekomst op te bouwen voor zichzelf en de stad waarin ze leven en dansend op de doordringende beats van Georgische techno het verleden achter zich te laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content