Rome verbiedt souvenirkraampjes bij bekende monumenten

.

Sinds 1 januari zijn kraampjes met souvenirs en mobiele snackbars verboden bij bekende Romeinse monumenten zoals het Colosseum, de Spaanse Trappen en het Pantheon.

Rome heeft sinds 1 januari 2020 een verbod ingevoerd op souvernirkraampjes en mobiele snackbars bij beroemde monumenten zoals het Colosseum, de Spaanse Trappen, de Trevifontein, het Parthenon en Piazza Navona.

Volgens burgemeester Virginia Raggi ‘ruïneren deze souvenirwinkeltjes het imago van Rome. Al jaren worden de monumenten ontluisterd door verkopers die drankjes, broodjes en snuisterijen pal voor de architecturale juwelen van Rome proberen te slijten. Dat kunnen we niet langer tolereren.’

Zitten op de Spaanse Trappen is niet langer toegestaan
Zitten op de Spaanse Trappen is niet langer toegestaan© Getty Images

Kitscherige beeldjes van paus Franciscus en Donald Trump zijn onverenigbaar met de historische omgeving. En dus zijn zeventien kraampjes verwijderd. Acht daarvan mogen elders hun prullaria slijten. Negen kraampjes moeten definitief verdwijnen. Een bijkomende reden voor deze maatregel is dat het de veiligheid in de stad bevordert.

Dit nieuwe verbod past in een reeks eerder dit jaar genomen voorschriften die het imago van Rome moeten oppoetsen. Een overzicht:

– verbod op illegale straatverkoop

– je mag niet langer gaan zitten op de Spaanse Trappen

– snacks eten bij beroemde monumenten is niet langer toegestaan

– mannen mogen niet met ontbloot bovenlijf rondlopen

– een duik nemen in of drinken uit een fontein mag niet

.
.© Getty Images

– dat geldt ook voor het van de trap afslepen van koffers of buggy’s

– het aanbrengen van zogenaamde liefdessloten is verboden

– verbod op hedendaagse centurions die gekleed in historische kleding en met plastic zwaarden geld vragen om gefotografeerd te worden

– illegale verkoop van tickets is niet toegestaan

– en dat geldt ook voor ‘skip-the-line’ (sla de rij over) rondleidingen in bijvoorbeeld het Vaticaan

– ook de bewoners zelf moeten een steentje bijdragen want er is een einde gemaakt aan de eeuwenoude traditie om waslijntjes tussen gebouwen te spannen.

Toeristen wordt ook gevraagd om zorgvuldig te drinken uit waterfonteintjes (nasoni). Doe het zoals de Romeinen het doen: niet met je mond onder of tegen de kraan aan, maar maak een kommetje van je handen en drink het water daaruit.

Op overtreding van al deze maatregelen kan je bestraft worden met een boete, maar ook met een ‘daspo’: een tijdelijk verbod om te komen op de plaats waar je de overtreding beging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content