Elf leuke straten in Rome om doorheen te wandelen

Van statige brede avenues aangelegd door Mussolini tot straten waarvan de geschiedenis tweeduizend jaar teruggaat in de tijd: elf straten in Rome waar je eens doorheen zouden moeten kuieren.

Elf leuke straten in Rome om doorheen te wandelen
Via Coronari

Lees ook:

Tien gratis dingen om te doen in Rome

Rome, tussen gekte en genieten

Rome zonder toeristen: stil genieten in nieuwe wijk Pigneto

Tien leuke straten in Parijs waar je eens doorheen moet wandelen

Romeinse straten © Getty Images

Via Coronari is een van de mooiste straatjes in het historische centrum van Rome. Doordat aan beide zijden van de straat gebouwen uit de 15e en 16e eeuw staan, wandel je hier terug naar de tijd van de Renaissance. Het straatje is zo'n 500 meter lang en naar Romeinse begrippen redelijk rustig. Je vindt er bovendien de mooiste antiekwinkeltjes in de stad.

Romeinse straten © Getty Images

Via Coronari

Romeinse straten © Peter1936F, Wikicommons

Via Giulia werd in 1508 aangelegd en is genoemd naar paus Julius II. De straat met kinderkopjes wordt omlijnd door kerken, palazzi en mooie huizen. Het is een brede straat en een van de weinige in Rome die verkeersvrij is.

Romeinse straten © Peter1936F, Wikicommons

Via Giulia

Romeinse straten © Andrew Moore, Wikicommons

Via Margutta is een smalle straat tussen het Piazza di Spagna en het Piazza del Popolo. De geschiedenis gaat zo'n tweeduizend jaar terug in de tijd. Via Margutta begon als een soort open riool voor de villa's en paleizen op de Pincio heuvel, maar tegenwoordig is het een van de charmantste straatjes in de stad. De Via Margutta werd wereldberoemd in 1953 toen de film Roman Holiday met Audrey Hepburn en Gregory Peck er opgenomen werd. Je vindt er leuke artistieke winkeltjes, ateliers en restaurants.

Romeinse straten © Rodney, Wikicommons

Via Margutta

Romeinse straten © Lalupa, Wikicommons

Via Panisperna ligt in Monti, een wijk gevuld met typische Romeinse straten. Maar de Via Panisperna is toch wel de mooiste. De glooiende straat biedt een ruime keuze aan stijlvolle winkels gevestigd in de even elegante gebouwen. Je kent de naam wellicht van de film 'I regazzi die via Panisperna' van Gianni Amelio uit 1989. Die vertelt het verhaal van een groep jonge wetenschappers die aan de Universiteit van Rome la Sapienza, gelegen aan de Via Panisperna, een belangrijke wetenschappelijke ontdekking deden: langzame atomen die later de nucleaire reactor en de atoombom mogelijk zouden maken.

Romeinse straten © Vlad Lesnov, Wikicommons

Via Panisperna

Romeinse straten © Getty Images

Via Appia Antica werd al aangelegd in 312 voor Christus. Het was in die tijd de belangrijkste weg in het Romeinse Rijk en liep helemaal vanaf het Forum Romanum door tot in Brindisi, 540 kilometer verderop. Het eerste deel van de weg rond Porta San Senastiano is nu een soort archeologisch park geworden. Je vindt er een groot aantal historische bezienswaardigheden zoals de graftombe van Cecilia Metella, de kerk Domine Quo Vadis en de catacomben van San Callisto.

Romeinse straten © Getty Images

Via Appia Antica

Romeinse straten © Getty Images

Via Condotti is zo'n beetje de duurste winkelstraat in Rome. Omdat de straat bij de Spaanse Trappen begint, is het er altijd druk. Je vindt er winkels van alle luxe kledingmerken: van Gucci tot Dolce & Gabbana en van Dior tot Louis Vuitton. Ook het bekendste cafe van Rome ligt aan de Via Condotti: het Antico Caffè Greco dat al sinds 1760 bestaat.

Romeinse straten © Getty Images

Via Condotti

Romeinse straten © Getty Images

Via della Concillazione is een 500 meter lange straat tussen de Engelenburcht (Castel Sant'Angelo) en het Sint Pietersplein. Vergeleken met de meeste andere Romeinse straten is deze nog jong. Mussolini liet deze brede avenue in 1936 aanleggen als verzoeningsteken voor Vaticaanstad. De hele wijk Spina dei Borghi moest ervoor afgebroken worden. De weg was bedoeld zodat pelgrims al vanaf ver zicht hadden op het Sint Pietersplein en de Basiliek.

Romeinse straten © Getty Images

Via della Concillazione

Romeinse straten © Getty Images

Via Nazionale werd aangelegd tussen 1864 en 1871 en is een belangrijke winkelstraat in Rome. De Via Nazionale ligt tussen twee imposante gebouwen: de Thermen van Dioclatianus aan de ene kant en de Piazza Venetia met het monument ter ere van Vittorio Emanuelle II aan de andere kant.

Romeinse straten © Getty Images

Via Nazionale

Romeinse straten © Mister No, Wikicommons

Via dei Fori Imperiali is een vier rijstroken brede weg tussen het Colosseum en Piazza Venetia. Net als de Via della Conciliazione werd deze straat aangelegd in opdracht van Mussolini. Ook voor deze avenue moesten heel wat middeleeuwse huizen het veld ruimen. De weg loopt langs het Forum van Trajanus, Forum van Augustus en Forum van Nerva. Tot voor kort was het verkeer op deze weg een ramp, maar tegenwoordig is een deel verkeersvrij gemaakt.

Romeinse straten © Rabax63, Wikicommons

Via dei Fori Imperiali

Romeinse straten © Estormiz, Wikicommons

Via del Corso is een rechte, anderhalve kilometer lange straat tussen Piazza Venezia en Piazza dello Popolo. Tot 1883 werden er paardenraces in deze straat georganiseerd. Tegenwoordig is het vooral een winkelstraat die grotendeels verkeersvrij is. Enkele bezienswaardigheden aan de Via del Corso: het Casa die Goethe waar de beroemde Duitse schrijver twee jaar woonde (nu een museum), de barokke kerk San Marcello del Corso en het Museo del Corso.

Romeinse straten © Mister No, Wikicommons

Via del Corso

Romeinse straten © Getty Images

Via Sacra Antica is de oudste (vijfde eeuw voor Christus) en beroemdste weg in Rome. Deze 'heilige weg' dankt zijn naam aan de tempels en andere heiligdommen die eraan liggen. Enkele voorbeelden: de Tempel van Vesta, het Huis van de Vestaalse Maagden en de Rex Sacrorum.

Romeinse straten © Getty Images

Via Sacra Antica