Rome roept de privésector op om de monumenten in de stad te redden

© iStockphoto

De stad Rome heeft een oproep gelanceerd aan de privésector, zowel in Italië als het buitenland, om de restauratie te financieren van een honderdtal van haar meest markante monumenten.

De stad gaat gebukt onder een schuldenberg van zo’n 12 miljard euro en heeft zelfs de middelen niet meer om “onkruid te wieden”, zo schetste de verantwoordelijke voor het patrimonium de situatie.

Het patrimonium van Rome is een van de rijkste ter wereld, met onder andere het Circus Maximus, het Forum Romanum of de Aureliaanse Muur. “Help ons ervoor te zorgen dat Rome nog van zich kan laten horen en een referentie blijft inzake schoonheid in de wereld”, aldus interimburgemeester Francesco Paolo Tronca op een persconferentie.

Het is niet de eerste keer dat Rome op zoek gaat naar sponsors. Zo bekostigde een Italiaans modehuis de restauratie van de wereldberoemde Trevifontein, en dankzij respectievelijk een luxeschoenenfabrikant en een juwelier zullen het Colosseum en de Spaanse Trappen in hun glorie hersteld worden.

Ook kleine giften welkom

Rome heeft een lijst opgesteld met projecten waaruit mecenassen kunnen kiezen. Er is onder meer 10 miljoen euro nodig voor het onderhoud van de 80 fonteinen van de Italiaanse hoofdstad.

Maar ook Rome-adepten met een iets minder dikke portefeuille kunnen een bijdrage leveren: een cheque van 300 euro, bijvoorbeeld, om de Markten van Trajanus eens grondig onder handen te nemen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content