Restauratie van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem afgerond

© Epa

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

De restauratie van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem is na tien maanden werkzaamheden afgesloten. “Dit is een historisch moment”, zei projectleidster Antonia Moropoulou in Jeruzalem.

De Grafkapel in de kerk wordt woensdag 22 maart opnieuw ingewijd. Daar bevindt zich volgens de overlevering uit de Bijbel de plaats waar Jezus Christus werd begraven. “Dit is een uniek monument voor het christendom”, zei Moropoulou, die aan de Technische Universiteit in Athene doceert.

De stenen van de kapel waren door vochtinsijpeling al decennialang fragiel en poreus geworden. De destijds verantwoordelijke Britten hadden in het gebouw in 1947 al met stalen balken ondersteund. Pelgrims staken kaarsen aan op de balken. Het kaarsroet blakerde de beige stenen. Nu is het Graf zelfs beveiligd tegen aardbevingen. Een deel van een muur werd vervangen, spleten in de rots werden met een speciale mortel gedicht, de buitenste stenen platen met metalen stiften vastgezet en gereinigd.

Ruim 50 mensen, zoals ingenieurs, archeologen en restaurateurs waren bij de bouwwerkzaamheden betrokken. De restauratie kostte bijna 3,5 miljoen euro. Het geld kwam onder meer van de vzw World Monuments Fund uit New York en privésponsors. De Grafkapel bleef tijdens de werken de hele tijd toegankelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content