Reissector vraagt Belgen om zomervakantie te boeken

Reissector vraagt heropening grenzen © belga

Een verbod op niet-essentiële reizen of niet, de touroperatoren en reisbureaus in ons land rekenen niet meer op de krokusvakantie. Ze roepen de Belgen wel op om al een reis te boeken voor de zomervakantie. ‘De vaccinaties zijn ons lichtpunt’, klinkt het.

Het idee om voor een beperkte periode niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden, wint terrein in regeringskringen. Onder meer premier Alexander De Croo en Vlaams minister-president Jan Jambon zien er wel heil in. Donderdag/vandaag wordt een mogelijk verbod besproken tijdens een Europese top. Op basis van de gesprekken met zijn Europese collega’s zal De Croo een voorstel op tafel leggen op het Overlegcomité vrijdag.

Hoop op actieplan

De Belgische Vereniging van Reisorganisatoren (ABTO) zegt begrip te hebben voor het idee. ‘Samen met de hele bevolking willen we dat het virus zo snel mogelijk verdwijnt en er geen varianten ons land binnenkomen’, zegt woordvoerder Pierre Fivet. Er zijn sowieso al amper vakanties geboekt tijdens de krokusvakantie. Ook hebben sommige reisoperatoren preventief de vakanties al geannuleerd. ‘We rekenen niet meer op de krokusvakantie en ook tijdens de paasvakanties zal reizen nog moeilijk worden’, aldus Fivet. Zijn organisatie mikt eerder op de zomermaanden. ‘We merken ook dat de honger naar vakantie groter dan ooit is, nu de mensen al een jaar in hun kot zitten’, zegt hij. ‘De vaccinaties zijn ons lichtpunt.’

Ook voor touroperator Sunweb, die alle reizen naar rode gebieden al schrapte, zal een verbod voor niet-essentiële reizen weinig verschil maken. Woordvoerder Tim Van den Bergh hoopt dat er een gecoördineerd actieplan vanuit Europa komt, maar wijst erop dat de georganiseerde reizen meestal niet het probleem zijn. ‘Het gedrag van mensen op reis maakt het verschil. Mensen die tijdens de kerstvakantie hun familie in het buitenland bezoeken liepen meer risico om besmet te raken dan mensen die met hun gezin op vakantie gaan’, zegt hij. ‘Ik voel me alleszins nog veiliger met mijn gezin in een bergdorp dan in de supermarkt om de hoek.’

Reisschaamte

Normaal gezien is januari de belangrijkste boekingsmaand voor reizen in de zomervakantie, maar dat komt niet op gang. Dat merkt men ook bij de Vereniging Vlaamse Reisbureau’s (VVR).

Gedelegeerd bestuurder Koen van den Bosch stelt dat er heel wat ‘reisschaamte’ is waardoor mensen geen vakantie durven plannen. ‘Gedurende de drie weken voor het overlegcomité van 18 december kwamen de boekingen langzaam maar zeker op gang’, zegt hij, ‘maar daarna volgde een abrupte stop’. Van den Bosch is geen vragende partij voor een verbod op niet-essentiële reizen. Hij pleit eerder voor sneltesten op de luchthavens en internationale treinstations zodat inkomende en uitgaande reizigers snel getest kunnen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content