Populatie bedreigde zoogdieren in Australië sterk afgenomen, maar er is ook goed nieuws

Wallaby

De populatie van bedreigde zoogdieren in Australië is in twintig jaar tijd met 38 procent afgenomen. Maar er is ook goed nieuws.

De populatie van bedreigde zoogdieren in Australië is sinds midden jaren negentig, op twintig jaar tijd dus, met 38 procent afgenomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Maar er is ook goed nieuws: in gebieden met gerichte instandhoudingsmaatregelen heeft de populatie zich hersteld, zeggen de Australische wetenschappers die de nationale zoogdierendatabase lanceerden.

Koala
Koala© Getty Images

‘Een belangrijke bevinding is dat in gebieden zonder actieve instandhouding de gemiddelde populatie van bedreigde zoogdieren de afgelopen twee decennia (1995-2016) met 60 procent is afgenomen, een verlies van meer dan de helft’, zei hoofdonderzoeker Elisa Bayraktarov van de Universiteit van Queensland. Koala’s en buidelmarters, evenals minder bekende soorten inheemse knaagdieren en wallaby’s, behoren tot de zoogdiersoorten waarvan de populatie de afgelopen decennia aanzienlijk is verminderd.

Buidelmarter
Buidelmarter© Getty Images

Maar Australië behaalde in die periode ook enkele successen dankzij inspanningen voor natuurbehoud, zegt Bayraktarov in een verklaring.

‘Als we alle sites met gericht natuurbehoud bekijken, zien we dat de gemiddelde populatie tussen 1995 en 2016 met 46 procent is toegenomen’, aldus Bayraktarov. Dat omvat inspanningen voor natuurbehoud zoals beheer van wilde diersoorten en ecologisch brandbeheer.

De bevindingen zijn afkomstig uit de Australische Threatened Species Index, een door de overheid gefinancierd project waarvoor Bayraktarov en anderen vier jaar hebben besteed aan het ontwikkelen en verzamelen van gegevens. De recente toevoeging van bedreigde of bijna bedreigde zoogdieren aan de index – naar verluidt de eerste in zijn soort ter wereld – zet de schijnwerpers op trends voor Australische zoogdierpopulaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content