Nieuwe burgemeester van Venetië wil ‘slechte’ toeristen laten betalen voor bezoeken San Marcoplein

© iStockphoto

Als het van de nieuwe burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, afhang zullen toeristen van het “verkeerde type” in de toekomst moeten betalen om het San Marcoplein te bezoeken.

Als het van de nieuwe burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, afhangt, zal de door algen geplaagde en langzaam in de vergetelheid wegzinkende lagunestad binnenkort geld vragen aan de -talrijke- toeristen die het San Marcoplein willen bezoeken. Niet alle toeristen zullen in de geldbuidel moeten tasten om het beroemde Piazza te betreden, enkel “het verkeerde type” toerist. Brugnaro, een zakenman die het à la Berlusconi tot politicus heeft geschopt, krijgt zowaar claustrofobische aanvallen door de massale toestroom van toeristen.

Volgens erfgoedgroep Italia Nostra wordt de tot het werelderfgoed van de Unesco behorende site jaarlijks door zo’n 30 miljoen mensen bezocht. Volgens de Italo-Amerikaanse auteur Steven Varni, woonachtig in Venetië, is de toeristische industrie in de dogestad verworden tot een “nachtmerrie” met zo zoetjesaan Disneylandallures.

Brugnaro denkt eraan, de toeristen in categorieën op te delen. Voor de inwoners van Venetië (uiteraard) en mensen die voor langere tijd in de stad verblijven, zullen geen beperkingen gelden. Enkel wie op daguitstap komt, moet op voorhand boeken, zegt de centrumrechtse “onafhankelijke” politicus.

Brugnaro wil ook voorrang verlenen aan inwoners en residenten voor het gebruik van de vaporetto. Dupe van de hervorming moeten de zowat 70.000 dagjestoeristen zijn die dagelijks in Venetië ronddwalen om er vlug-vlug wat aan sightseeing, winkel- en restaurantbezoek te doen. Dat slag toeristen wordt doet de Venetianen nog meer walgen dan de algen, ook al brengen zij geld in het laatje en worden zij op alle mogelijke manieren afgezet, bijvoorbeeld door peperdure kwelende gondolieres.

Het plan zal uitgewerkt worden, belooft Brugnaro. Het is alleen nog een kwestie van het uitwerken van details – bijvoorbeeld: hoeveel volk kan San Marco per dag verdragen? En natuurlijk: hoeveel gaat een bezoekje aan het wereldberoemde plein de “slechte” toeristen kosten? (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content