Nieuw museum in Sarajevo: zo is het leven van een kind tijdens de oorlog

© Epa

Van 1992 en 1995 gooide de Bosnische Burgeroorlog de levens van de jongeren overhoop. 3.400 kinderen kwamen om het leven, maar ook degenen die de oorlog overleefden kampen nog altijd met de gevolgen. Jasmiko Halilovic schreef in 2013 het boek War Childhood waarin hij aan de hand van de verhalen van meer dan duizend slachtoffers vertelt hoe het voor kinderen is om op te groeien tijdens een oorlog.

Ondertussen was bij Halilovic ook het idee gegroeid om een museum te beginnen waarin de herinneringen van de kinderen permanent een plaats zouden krijgen. Hij verzamelde persoonlijke spulletjes, verhalen, foto’s, brieven, dagboeken, tekeningen en nam audio- en videoverhalen op waarin overledenen vertellen over hun jeugd vol geweld en angst.

Het War Childhood Museum is in januari geopend en verbindt van ieder object – oude balletschoentjes, poppen, een schommel, een gitaar, knuffels – het persoonlijke verhaal. Het is de ambitie van Halilovic om het museum uit te laten groeien tot het grootste archief ter wereld van kinderen en hun oorlogservaringen en zo meer begrip te kweken voor de ingrijpende gevolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content