Museum Kunstpalast Düsseldorf viert heropening met gratis toegang

© Nam June Paik Estate, New York

Op 7 mei heropent het Museum Kunstpalast in Düsseldorf de deuren nadat het meer dan twee jaar gesloten bleef. Om dat te vieren is het museum tussen 7 en 22 mei gratis toegankelijk.

Op 7 mei heropent het Museum Kunstpalast in Düsseldorf de deuren nadat het meer dan twee jaar gesloten bleef. Om de heropening te vieren is het museum tussen 7 en 22 mei gratis toegankelijk.

Meteen staat een grote expo met 450 kunstwerken uit het depot tentoon waaronder tal van topwerken onder andere van Bellini, Beuys, Richter, Rubens, Otto Dix, Max Ernst, Caspar David Friedrich, Max Beckmann en vele anderen.

De nieuwe presentatie brengt de veelzijdigheid in beeld van de collecties van het Museum Kunstpalast, dat als een van de weinige musea in het Rijnland belangrijke werken op het gebied van schilderkunst, sculptuur, grafiek, glas, toegepaste kunst en nieuwe media onder eÌ?eÌ?n dak bijeenbrengt.

Hoogtepunten

Tot de hoogtepunten van de collectie behoren de schilderijen van Peter Paul Rubens en werken van onder andere Frans van Douven en van de beeldhouwer Grupello. De Rubens-galerie wordt aangevuld door een galerie van de decoratori uit de barok.

Een ander zwaartepunt van de collectie zijn schilderwerken uit de 18de en 19de eeuw. Deze collectie werd uitgebreid met nieuwe aankopen zoals “Het portret van de virtuoze actrice van de commedia dell’arte Teresa Bandettini” van Angelika Kaufmann, dat nu voor het eerst gepresenteerd wordt.

Andere hoogtepunten vormen de kunstenaarsruimtes, die door kunstenaars zelf werden ingericht, zoals Nam June Paik, Joseph Beuys en de voor de documenta in Kassel in 1964 als Hommage aÌ€ Fontana samen door Heinz Mack, Otto Piene en GuÌ^nter Uecker opgerichte ZERO-lichtruimte, die sinds de jaren 70 tot het vaste bezit van de collectie in DuÌ^sseldorf behoort.

Culturen overkoepelende collectie

Op zijn weg door het Museum Kunstpalast maakt de bezoeker een reis door de belangrijkste periodes van de kunstgeschiedenis, stuit op schilderijen, op sculpturen en beeldhouwwerken, op museumstukken van de textielcollectie en orieÌ^ntaalse boekbanden, en op vitrines met kleine tentoonstellingsstukken uit de metaal- en goudsmeedkunst en luisterrijke objecten van de tafelcultuur.

Bovendien laat de nieuwe presentatie kleinere groepen werken zien, zoals orieÌ^ntaalse artisanale kunst of Japans houtsnijwerk.

Praktische informatie
Omvang van de tentoonstelling: ongeveer 450 schilderijen, installaties, sculpturen, objecten, tekeningen, grafiek, fotografie, miniatuurkunst en textiel.

Naar aanleiding van de nieuwe presentatie verschijnt een 350 bladzijden tellende uitgebreide museumgids (Duits/Engels) met een inleidende tekst van Beat Wismer, een essay van Oswald Egger en ca. 300 commentaren op werken met bijhorende afbeeldingen. Prijs: 19,90 euro

Openingstijden: Dagelijks van 11 tot 18 uur, donderdag van 11 tot 21 uur, maandag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content