MoMA in New York krijgt enorm archief van Frank Lloyd Wright

© Reuters

Zelfs een bekrabbeld servetje is erbij. Het New Yorkse Museum of Modern Art krijgt een kolossaal archief van toparchitect Frank Lloyd Wright.

Zelfs een bekrabbeld servetje is erbij. Het New Yorkse Museum of Modern Art krijgt een kolossaal archief van toparchitect Frank Lloyd Wright.

Het museum in Manhattan moet de ongeveer 370.000 documenten, foto’s en brieven in elk geval met de University of Columbia delen, zo meldt de New York Times. Ook 40 architectonische maquettes van de meester zijn erbij. De artefacten van een opwindend leven bevonden zich tot op vandaag in de vroegere kantoren van Wright in Taliesin, Wisconsin en Taliesin West, Arizona. In de woestijnstaat is de toparchitect in 1959 ook overleden.

Op het servetje had Wright plannen voor een bebouwing van Ellis Island in de haven van New York geschetst. Die bleven een utopie, het eilandje is vandaag een museum voor de miljoenen daar aangekomen immigranten. Op een blad papier uit de nalatenschap bevinden zich de eerste potloodschetsen voor het Guggenheim Museum. De spiraalvormige bouw in New York behoort tot de bekendste werken van Wright.

De inwoners van New York zullen veel te bekijken krijgen. Volgens de Times behoren tot het archief 23.000 architectonische tekeningen, 44.000 foto’s en 600 manuscripten. Het grootste deel wordt gevormd door brieven, notities en andere correspondenties: samen goed voor meer dan 300.000 geschriften. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content